Românii suferă de instabilitate financiară, de stresul de a pune mâncare pe masă copiilor, dar și de viața de pensionar, plină de neajunsuri pentru mare majoritate a românilor.

Acestea sunt principalele conclzuii ale unui studiu privind educația financiară, la care au participat peste 1000 de persoane din toată ţara. 61% dintre persoane sunt căsătorite, iar 25.7% sunt necăsătorite.

Marile temeri când vine vorba despre banii în familie sunt: frica de a nu avea un venit sigur (30,3% dintre respondenţi), frica de a nu îţi putea întreţine copiii (17,5% dintre respondenţi) şi frica de a nu avea bani la pensie (15,5% dintre respondenţi).

Subiectele despre care românii ar dori să afle mai multe sunt: investiţiile (35,7%) educaţia financiară a copiilor (18,8%), achiziţiile mari precum case, maşini sau pământuri (10,7%) şi economiile (10,7%). Iniţiatorul studiului a vrut să afle şi ce fel de comportamente financiare au membrii într-un cuplu. 36,6% dintre respondenţi au spus că au un comportament asemănător cu cel al partenerului când vine vorba despre a cheltui sau a câştiga bani, iar 35,4% dintre participanţii la studiu au comportamente parţial diferite de cele ale partenerilor lor.

„Finanţele în cuplu sunt mult mai complexe decât finanţele individuale. Fiecare dintre noi avem nişte tipare financiare „moştenite” din familie pe care nu le conştientizăm. Abia atunci când ne aşezăm la masă cu partenerul, acestea încep să iasă la iveală şi de multe ori duc la conflicte. De aceea, este bine să învăţăm să ne cunoaştem partenerul şi din acest punct de vedere pentru a învăţa cum să ne atingem împreună obiectivele financiare.”, spune Eusebiu Burcaş, expert financiar.

„Un lucru extrem de îngrijorător este faptul că în multe familii, partenerii se folosesc de bani pentru a-i influenţa pe copii şi pentru a-i atrage de o parte sau de alta. Astfel copiii îşi creează tipare financiare nesănătoase cu privire la bani.” , mai spune Eusebiu Burcaş.

România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte educaţia financiară a cetăţenilor.

Articolul precedentThomas Cook discută cu guvernul britanic un posibil acord de salvare de la faliment
Articolul următorCare este profitul mediu al unei microîntreprinderi?