Pe măsură ce războiul comercial declanșat de SUA escaladează, unele companii încep deja să resimtă efectele negative ale ostilităților. SUA s-au implicat într-o bătălie comercială „taxă-contra-taxă” dusă pe mai multe fronturi.

Cea mai înverșunată luptă este cea cu China, deoarece cele două mari economii doresc o cât mai mare influență la nivel global.

Unii spun că președintele Trump încearcă să facă presiuni asupra Chinei înaintea alegerilor intermediare din USA din noiembrie.

La ultima mutare, China a declarat, vineri, că va percepe noi tarife pentru mai mult de 5.200 de produse americane dacă SUA va continua cu cea mai recentă amenințare de a impune 25% din tarife pentru bunuri chineze importate în valoare de 200 de miliarde de dolari.

Industria auto

Industria auto este ce mai afectată până acum, cu trei constructori importanți care au anunțat că tarifele vamale le afectează veniturile. Ford și General Motors au redus estimările pentru profiturile din acest an, lucru pus pe prețul mai ridicat al oțelului și aluminiului.

Fiat Crysler a revizuit de asemenea în scădere profitul după ce i-au scăzut vânzările din China, din cauză că clienții amână decizia de achiziție în așteptarea reducerii taxelor pentru vamale la importul de mașini.

În mai, China a anunțat că va micșora tarifele pentru mașinile importate, de la 25% la 15% pe 1 iulie, ca măsură de reducere a tensiunilor cu SUA. Însă imediat aproape, pe 6 iulie, a crescut taxele la 40%, contramăsură de răspuns la decizia SUA de impune tarife majorate pentru importuri din Cina în valoare de 34 miliarde dolari.

Jaguar Land Rover, cea mai mare companie auto din Marea Britanie, a raportat de asemenea prima pierdere din ultimii trei ani după ce vânzările din China s-au diminuat.

Companiile europene și americane de automobile răspund, de asemenea, creșterii prețurilor în China.

Și constructorii auto europeni au de suferit de pe urma creșterilor de preț cauzate de taxele vamale de piața chineză. BMW a declarat recent că va ridica prețurile la două dintre modelele sale începând cu data de 30 iulie din cauza majorării taxei de import a automobilelor fabricate în SUA și exportate în China. De asemenea, Tesla a mărit prețurile la două dintre modelele sale.

Cu toate acestea, pentru China impactul este pozitiv, a declarat Anna-Marie Baisden, șefa departamentului de cercetare auto de la Fitch Solutions, pentru BBC.

„Am văzut un număr de producători de automobile, inclusiv Tesla, care accelerează planurile de a investi în unități de producție din China pentru a evita tarifele de import”, spune ea.

„În mod ironic, unele dintre cele mai afectate companii sunt americane sau care au fabrici în SUA, chiar dacă tarifele impuse de SUA sunt destinate să ajute companiile naționale”, spune Baisden.

Producătorul american de motociclete Harley-Davidson intenționează să mute o parte din producție în afara SUA pentru a evita sarcina „substanțială” a tarifelor Uniunii Europene, impusă ca represalii față de taxele impuse de SUA în materie de oțel și aluminiu.

Produse alimentare și băuturi

Unele companii din industria alimentară și a băuturilor își diminuează, de asemenea, previziunile și cresc prețurile pentru a face față noului status quo.

Tyson Foods și-a redus recent previziunile privind profitul, spunând că taxele de retorsiune asupra exporturilor de carne de porc și de carne de vită din SUA au redus prețurile la carne din SUA.

Băuturile alcoolice americane și gigantul vinului Brown-Forman au declarat că vor crește prețul pentru Jack Daniel’s și a altor whisky-uri în unele țări europene.

De asemenea, Coca-Cola a spus că va crește prețurile din America de Nord în acest an pentru a compensa costurile de transport de marfă și prețurile la metale mai mari, potrivit Wall Street Journal.

Alte victime

Alte companii au în vedere să-și reducă businessurile cu China pentru a evita plata taxelor vamale.

Producătorul de jucării Hasbro transferă mai mult din producție din China, conglomeratul american Honeywell dorește să utilizeze alte surse din lanțul de aprovizionare situate în afara Chinei și compania de mobilier pentru locuințe RH se așteaptă să reducă cantitatea de bunuri importate din China, potrivit Reuters.

Între timp, constructorul american de echipamente Caterpillar a afirmat recent că cererea puternică îi permite să majoreze prețurile pentru a compensa costurile de 100 până la 200 de milioane de dolari cauzate de majorarea prețului la produsele de oțel și aluminiu

Economia mondială

Fondul Monetar Internațional declară că o majorare a tarifelor ar putea să producă o scădere de 0,5% din creșterea mondială până în 2020.

Morgan Stanley estimează că o escaladare completă a războiului comercial ar putea reduce cu 0,81 puncte procentuale produsul intern brut global. Acest scenariu ar implica faptul că Statele Unite aplică tarife de 25% pentru toate bunurile din China și UE și li se răspunde cu măsuri similare.

Articolul precedentSamsung a dezvăluit din greșeală noul Galaxy 9, înainte de lansare
Articolul următorRomgaz, Banca Transilvania și BRD, cele mai tranzacționate acțiuni de la BVB în luna iulie

Comments are closed.