Capcana întinsă cu „noul Robor”. Cresc ratele la credite, conform ultimului anunț BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat noul indice de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), aferent trimestrul I din 2019 (ianuarie, februarie, martie), si care va fi valabil pentru lunile iulie, august si septembrie. Surpriză…

 

Banca Națională a României (BNR) a publicat noul indice de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), aferent trimestrul I din 2019 (ianuarie, februarie, martie), si va fi valabil pentru lunile iulie, august si septembrie, informeaza finzoom.ro.

Noul IRCC valabil de astăzi, 1 iulie 2019, va scumpi rata creditelor ipotecare în special, cele de nevoi personale au majoritatea dobânzi fixe.

Astfel, de la 2,36% IRCC valabil pentru creditele acordate în perioada 2 mai -1 iulie 2019, de la 1 iulie, IRCC creşte la 2,63%, majorând rata creditelor nou acordate cu minimum 40 de lei.

Vestea bună este că noul indice este mai mic decat indicele Robor 3M (3,23%) cu ~18%, dar aflat pe un trend crescător.
La fel ca si indicele ROBOR, indicele IRCC depinde de inflatie, de starea economiei, de lichiditatea din sistemul bancar. Chiar mai mult, IRCC este mai volatil, fiindca cele mai multe tranzactii se fac pe termene scurte, de o zi. In perioadele cu inflatie ridicata si criza de bani, IRCC va creste semnificativ„, spune Irina Chitu, FinZoom.ro.
Rata creditului cu IRCC (T1 2019) este mai mica cu 91 lei, comparativ cu ROBOR 3M, insa mai mare cu 40 lei fata de valoarea anterioara IRCC (T4 2018).
Articolul precedentSe lansează ,,Monitorul Prețurilor pentru Carburanți”
Articolul următorCe ascund Finanțele din execuția bugetară? „Ce faci, Orlando? Astepti aprobarea de la Moscova”