O nouă bătaie de joc la adresa românilor, în noua lege a pensiilor. Potrivit formei adoptată de Senat, pensionarii care locuiesc în afara țării vor fi nevoiți să depună certificatul de viață, documentul care dovedește că ei sunt beneficiarii reali ai banilor, de două ori pe an. În prezent, documentul se depune o singură dată pe an.

Potrivit noilor reglementări,

”(5) Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă.

ADVERTISING

(6) în vederea aplicării prevederilor alin. (5), casa teritorială de pensii competentă emite şi transmite, la adresa de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, până la data de 31 decembrie, respectiv 30 iunie, un exemplar al certificatului de viaţă, completat cu detaliile referitoare la beneficiarul nerezident”, se arată în noua Lege a pensiilor.

În actuala lege, documentul trebuie depus o singură dată pe an.

„Confirmarea existenţei beneficiarilor nerezidenţi aflaţi în plată: pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, beneficiarii nerezidenţi aflaţi în plată au obligaţia de a transmite anual, până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an, un certificat de viaţă.

În situaţia în care un pensionar nu transmite certificatul de viaţă în termenul indicat, in se suspendă plata drepturilor de pensie începând cu data ulterioră.

Articolul precedentEducația financiară – o noțiune necunoscută românilor. 30% sunt analfabeți financiar
Articolul următorGabriela Firea: „Pensiile vor crește în 2024! Cresc, în special, pensiile mici!”