Oficial BEI: Funcţionarii publici români sunt incapabili de a lua decizii

Sectorul public este primul care trebuie reformat, dar schimbări de esență trebuie să se producă și în transporturi, educație sănătate, spun oficialii BEI.

„Prima măsură care trebuie luată este de a elabora un pachet de reforme care să consolideze în mod substanţial serviciul public”, a declarat Flavio Schiavo Campo, reprezentantul Băncii Europene de Investiţii în România, într-un interviu pentru Agerpres.

„Echipele de management specializate trebuie să fie instalate în ganglionii esenţiali ai administraţiilor centrale şi locale, asigurând o coordonare eficientă între ministere şi o acţiune guvernamentală consecventă prin intermediul serviciului public de-a lungul timpului”, a mai spus Schiavo Campo.

În opinia reprezentantului BEI, aceste echipe trebuie să fie „specializate, bine plătite” şi să fie alcătuite din funcţionarii publici cu cele mai bune performanţe sau din personalul nou recrutat acolo unde sunt necesare competenţe specifice.

„Funcţionarii publici trebuie, de asemenea, să fie mai bine protejaţi, aşa cum sunt în toate cele mai bune birocraţii din întreaga lume, unde funcţionarii care acţionează cu bună-credinţă şi în interesul public pot să efectueze, să decidă şi să semneze fără teamă de răspundere personală şi de sancţiuni financiare”, a arătat oficialul BEI.

„Astăzi, funcţionarii publici români sunt pietrificaţi şi incapabili de a lua decizii, chiar cele mai simple şi necontroversate, ceea ce blochează în mod evident procesele administrative înalt integrate. Recalibrarea cadrelor de responsabilităţi și obligaţii pentru funcţionarii publici este o prioritate la acest moment”, consideră oficialul BEI.

Referitor la infrastructură, el crede că „există un fel de obsesie cu privire la sectorul transportului şi autostrăzile în România” dar decalaje la fel de mari sunt înregistrate şi în sectoarele sănătăţii, educaţiei şi agriculturii.

În domeniul transporturilor, Schiavo Campo este de părere că „ar trebui să fie cu desăvârşire interzis iniţiatorilor de investiţii publice” să lanseze licitaţii pentru lucrări înainte ca studiul de fezabilitate să fie aprobat în întregime, ca autorizaţiile de mediu să fie emise şi validate iar designul tehnic să fie verificat şi verificat în întregime.

Reprezentantul BEI a afirmat că „unul dintre cele mai practicate sporturi din România este autodenigrarea” și că „românii sunt deosebit de exigenţi” și „nu măsoară în mod obiectiv îmbunătăţirile observate în viaţa lor”.

„Poporul român a obţinut, în doar 20 de ani, schimbări remarcabile după toate standardele. Percepţia şi măsurarea defectuoasă a poveştii de succes a României nu este doar o problemă internă. Există multe prejudecăţi nemeritate faţă de România pe plan internaţional, care sunt, în esenţă, rezultatul ignoranţei”, a punctate Flavio Schiavo Campo.

Articolul precedentUE va bloca banii pentru România ca răspuns la blocarea Curții de Conturi
Articolul următorGuvernul se chinuie să cârpească deficitul, cu Inspecția Muncii care amendează angajatorii

Comments are closed.