Minsitrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ar urma sa fie reprezentatul Romaniei la AIIB, informeaza site-ul realitatea.net

Banca Asiatică pentru investiţii şi infrastructură (AIIB) este o instituţie financiară internaţională cu sediul la Beijing, China, având ca obiectiv promovarea interconectării şi integrării economice în regiunea Asiei, concentrându-se pe dezvoltarea infrastructurii şi a altor sectoare productive.

România şi-a asumat să participe la capitalul AIIB cu suma totală de 30,6 milioane dolari SUA, din bugetul Finanţelor, bani plătibili în 5 tranşe anuale egale. Suma care urmează să fie plătită până la 31 decembrie 2018 este de 6,12 mil. dolari.

Procesul de înfiinţare a AIIB a fost finalizat la data de 25 decembrie 2015, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de înfiinţare, ca urmare a ratificării documentelor statutare de către 17 membri care deţin mai mult de 50% din totalul capitalului subscris.

Capitalul autorizat al băncii este de 100 de miliarde de dolari, din care capitalul subscris de R. P. Chineză este de 29,78 miliarde dolari, drepturile de vot ale acesteia reprezentând 26,06%. Pentru operaţionalizarea băncii a fost necesar ca minimum 50,1% din capital să fie subscris înainte de înfiinţarea propriu-zisă. Această sumă s-a realizat prin subscripţiile Chinei, Australiei, Marii Britanii, Republicii Coreea şi Germaniei.

AIIB și-a început activitarea în ianuarie 2016, are, în prezent 87 de membrii, 31 de proiecte majore în derulare și ce totalizează învestiții de peste 6,3 miliarde dolari.

Potrivit expunerii de motive din Camera Deputaţilor, 18 state din Europa sunt membre ale AIIB, între care şi Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Austria, Danemarca, polonia, Suedia etc

Articolul precedentCapcana unui „concurs populist”. Turismul nu câștigă din scăderea TVA
Articolul următorLegea Pensiilor: Guvernul va scoate din buzunarele românilor 33 mld. lei până în 2022 pentru plățile electorale

Comments are closed.