La nivel european, principalul indice al Bursei de la București, BET, se afla pe locul al doilea (8,5%) pe primele noua luni ale anului in topul creșterilor indicilor principali ale burselor din Uniunea Europeana. Lipsesc însă IPO-urile care să aducă investitori în piața și să ii dea un nou statut.

Principalul indice al Bursei de la Bucuresti, BET, se afla pe un loc foarte bun, al doilea, pe primele noua luni ale anului în topul creșterilor indicilor principali ale burselor din Uniunea Europeana. Creștere cu 8,5% a indicelui bursei de la București a fost depășită doar de indicele CYMAIN al pieței bursiere cipriote care conduce topul cu 10,1%

Conform datelor colecatate de la Bursa de Valori București (BVB), primele noua luni ale acestui an adus un avans de 17,5% pentru indicele BET-TR. Acesta a înregistrat valori record in luna august si a ajuns la cel mai mare nivel de când a fost lansat, în 2014.

”Dacă ne uitam la cifre, piața de capital locala arata bine, dar are în continuare o lichiditate redusa si are nevoie ca un număr constant de IPO-uri sa fie anunțate. Acest lucru ar intrări poziția pieței locale și ar demonstra investitorilor si antreprenorilor ca bursa reprezinta o alternativa viabila pentru dezvoltarea afacerilor”, spune Ileana Guțu, Senior Manager, Servicii de evaluare si analiza economica, PwC Romania.

BET este primul indice dezvoltat de BVB si reprezinta indicele de referință al pieței locale de capital. BET reflecta evoluția celor mai tranzacționate companii de pe piață reglementata a BVB, exclusiv societățile de investiții financiare (SIF-uri). Este un indice de preț ponderat cu capitalizarea free floatului (lichiditatea pieței), ponderea maxima a unui simbol fiind de 20%.
Criteriul principal de selecție al societăților in indice este lichiditatea. I

BET-TR este primul indice de tip total return lansat de BVB, construit pe structura indicelui de referință al pieței, BET. Indicele BET-TR reflecta atât evoluția preturilor companiilor componente, cât și dividendele oferite de acestea.

 

România restantă la capitolul IPO

Conform celui mai recent raport IPO Watch Europe publicat de PwC, in trimestrul trei din 2018 IPO-urile lansate in Europa au valorat 3,9 miliarde de euro, mai putin cu 53% fata de aceeași perioada a lui 2017. Despre pierderea interesul marilor investitori și reorientarea acestora, în special ai celor americani și din Asia spre propriile piețe Realitatea Financiară a semnalat recent.

„Situația geopolitică și liniștea de peste vară au afectat activitatea de pe piețele de capital din trimestrul al treilea, perioadă în care IPO-urile lansate în Europa au ajuns la cele mai scăzute niveluri din ultimii doi ani. Previziunile pentru trimestrul al patrulea trebuie analizate prin prisma recentelor semnale primite de pe piețele de capital mondiale care au cunoscut, în unele cazuri, corecții importante. În acest context este foarte posibil să mai treacă timp până vom vedea un mega-IPO”, consideră Sorin Petre, Partener, Servicii de evaluare și analiză economică, PwC România.

Lipsa mega-IPO-urilor a contribuit la valoarea destul de scăzutp a listărilor din al treilea trimestru, perioada in care doar SIG Combibloc Group, listat pe bursa SIX din Elvetia, la o valoare de aproximativ 1,7 miliarde de euro, a fost singura oferta publica inițiala cu o valoare mai mare de 1 miliard de euro. Aceasta a fost a doua cea mai mare valoare a unei listări din acest an, primul loc este ocupat de Siemens Healthineers AG care s-a listat în primul trimestru din 2018 si a valorat 3,7 miliarde de euro.

România nu este prezentă în acest clasament., lipsa unor IPO importante rămânând principala cauză pentru piața bursieră românească nu reușește să treacă de nivelul de piață de frontiera și să fie încadrată la cel de piața emergentă. Momentul prefigurat și așteptat de mai bine de doi ani are din partea conducerii BVB ca nou termen 2020 – poate pentru a nu mai produce așteptări nerealiste.

Raportul IPO Watch Europe analizează, trimestrial, toate listările noi de pe principalele piețe din Europa și include bursele din Austria, Belgia, Croația, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Olanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveția, Turcia și Marea Britanie. Transferul companiilor listate la alte categorii de piață, pe aceeași bursă, nu  sunt luate în considerare.

 

 

Articolul precedentJoia leului: Aprecieri față de euro și față de dolar
Articolul următorOMV Petrom continuă fără Repsol explorările la mare adâncime onshore

Comments are closed.