Piața de capital locală poate reintra într-o zonă de normalitate și își poate relua ascensiunea spre o eventuală promovare la statutul de piață emergentă, spun reprezentanții Bursei de Valori București.

„Salutăm deschiderea spre dialog și consultări de care au dat dovada reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și Autorității de Supraveghere Financiară și apreciem în mod deosebit modul în care au luat în calcul semnalele trase de reprezentanții tuturor instituțiilor implicate în piața de capital”, se arată în document.
Potrivit acestuia, noile modificări aduse OUG 114 reprezintă o măsura concretă în direcția bună.
„Investitorii au nevoie, însă, de predictibilitate și stabilitate legislativă și urmăresc cu deosebită atenție acțiunile decidenților politici ce influențează mediul economic și evoluția companiilor listate. Fondurile de pensii reprezintă investitori instituționali puternici care investesc masiv în economia românească. Prin clarificarea situației acestora, piața de capital locală, în care activează companii românști ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, poate reintra într-o zonă de normalitate și își poate relua ascensiunea spre o eventuală promovare la statutul de piață emergentă”, menționează sursa citată.
Guvernul a schimat, joi, cerințele de capital pe care le cerea adminsitratorilor de pensii Pilon II.

Astfel, capitalul social minim necesar la data de 31 decembrie a anului în curs al unui fond de pensii administrat privat este echivalentul 8% din baza de calcul. Această bază de calcul este reprezentată de contribuțiile virate în anul calendaristic precedent din care se scade ponderea investițiilor în infrastructură (precum parteneriatul public-privat, fonduri de investiții specializate în infrastructură) în total active la sfârșitul anului precedent.

Capitalul minim necesar pentru adminsitrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei a 4 milioane euro.

Articolul precedentCFR SA a desemnat firma care va construi racordul Gara Nord – Aeroportul Otopeni
Articolul următorIndicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,25%