Bulgaria a anunțat că din anul 2020, 30% din necesarul de gaze naturale să fie importat din Azerbaidjan pentru a-și reduce dependența aproape totală de gazele naturale provenite din Rusia, a declarat ministrul bulgar al Enregiei, Temenuzhka Petkova, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Vecinii de la sud de Dunăre au încheiat cu compania energetică de stat din Azerbaidjan, pentru importul a unui miliard de metri cubi de gaze pe an, extrase din zăcământul Shah Deniz II.

„Contractul între Bulgargaz şi SOCAR pentru furnizarea unei cantităţi de un miliard de metri cubi de la Shah Deniz II începând din 2020 este crucial pentru priorităţile noastre energetice”, a declarat Petkova la deschiderea şedinţei comisiei economice comune Bulgaria-Azerbaidjan. „Aceste livrări vor acoperi aproximativ 30% din consumul Bulgariei, ceea ce reprezintă o pondere importantă şi va creşte considerabil securitatea energetică a ţării”, a adăugat ministrul bulgar al Energiei.

În prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrările grupului rus Gazprom. Gazele naturale ruseşti ajung în Bulgaria prin conducta care traversează Ucraina şi România.

Gazele naturale importate din Azerbaidjan ar urma să ajungă în Bulgaria prin interconectorul IGB, construit în prezent între Bulgaria şi Grecia, care ar urma să devină operaţional la finele lui 2020.

Articolul precedentLege pentru „Autostrada Unirii”. Este pentru prima dată când Parlamentul impune Guvernului un proiect investițional
Articolul următorCum își asigură locuința împotriva dezastrelor jumătate dintre români? Își scot televizorul din priză

Comments are closed.