Bugetarii ar putea benefica anul viitor de încă 3 zile libere, pe lângă cele 15 zile de sărbători legale, dintre care 12 pică în timpul săptămânii. Guvernul intenționează să facă „punți” cu Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Copilului și Adormirea Maicii Domnului.

În proiectul de HG se menționează că pentru personalul instituțiilor și autorităților publice se vor stabili și zilele de 23 ianuarie (luni), 2 iunie (vineri) și 14 august 2023 (luni) ca fiind zile libere, potrivit avocatnet.ro.

Astfel, bugetarii vor avea parte de trei minivacanțe în perioada 21-24 ianuarie, 1-4 iunie, 12-15 august 2023, în plus față de cele pe care le vor putea face cu celelalte sărbători legale.

Totuși, zilele stabilite de Guvern ca fiind punți vor trebui recuperate, fiind pregătite și datele pentru această recuperare, respectiv 28 februarie, 30 iunie și 31 august 2023.

Aceste zile libere ce vor fi stabilite în plus nu se vor aplica pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificul activității. De asemenea, punțile nu se vor acorda magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 și nici participanților în aceste procese.

În proiectul de HG se mai prevede că, în cele trei zile menționate, personalul din cadrul unităților Trezoreriei Statului poate desfășura activitate prin normele metodologice privind încheierea exercițiului bugetar al anului 2023, aprobate prin ordin al ministrului finanțelor.

Începând cu 2020, așa cum a impus Legea nr. 153/2019, Guvernul trebuie să stabilească anual, până în data de 15 ianuarie, liberele suplimentare pe care le vor primi lucrătorii la stat în acel an. Anul 2023 ar fi primul an când Guvernul se va achita de datorie în termenul legal.

Un angajat privat poate acorda și el zile libere suplimentare, prin decizia internă.

Pentru ca un angajator să poată oferi zile libere salariaților săi în afara celor 15 sărbători legale trebuie să dea o decizie internă.

Articolul precedentRomânia se RETRAGE din două bănci internaționale cu acționariat rusesc. Ce IMPACT bugetar au aceste măsuri
Articolul următorCULISELE STATULUI PARALEL | Euroconstruct, afaceri dubioase din banii românilor – Schema furăciunilor în afacerea decontaminării solului de pe Autostrada Transilvania