Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere considerabilă, în al doilea trimestru al anului, pe fondul crizei COVID. Comparativ cu primul trimestru, PIB a fost, în termeni reali, mai mic cu 12,3%, se arată în comunicatul Institutului Național de Statistică, publicat vineri pe site-ul instituției. Este cea mai severă contracție de la un trimestru la altul din ultimii 24 de ani, de când INS măsoară evoluția PIB. Față de aceeași perioadă a anului trecut, scăderea este 10,5%. PIB a mai suferit o contracție de amploare în 2009, în timpul precedentei crize financiare.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier;
In semestrul I 2020, Produsul intern brut a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier.
• Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2020, fiind revizuită faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 177 din 7 iulie 2020.
• Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi sau concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi.

Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei.

Pentru comparație, în trimestrul 2 din 2009, Produsul Intern Brut (PIB) a suferit o contractie de 8,7%, fata de perioada similara a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică.

Articolul precedentRomânia, a șasea cădere economică la nivel UE, pe raportări parțiale
Articolul următorAnaliză bancară: Căderea PIB e severă, dar sunt perspective de redresare în T3