BNR, pregătită să limiteze gradul de îndatorare la credite. Regulamentul, în septembrie

Businesswoman female fingers hands paper pen

Banca Națională a României va adopta regulamentul privind limitarea gradului de îndatorare la creditele contractate de persoanele fizice în curând, guvernatorul Mugur Isărescu indicând luna septembrie ca dată probabilă.

Isărescu a fost întrebat, într-o conferință de presă, dacă a fost adoptată o decizie în privința regulamentului care limitează gradul de îndatorare, spunând că aceasta urmează să fie luată în curând.

„Cam în vara asta (..) Vara în România se prelungește. Cam în septembrie. Am discutat și cu băncile. Sub nicio formă nu vrem să sugrumăm creșterea creditului”, a declarat guvernatorul.

Profit.ro a publicat, în luna iunie, un document intern al BNR privind un proiect de ordin pentru modificarea Regulamentului 17/2012 care propunea limite drastice privind gradul maxim de îndatorare – care ar fi astfel reintroduse după aderarea la UE – de până la 45% pentru creditele ipotecare cu dobândă variabilă în lei și de 30% pentru cele de consum. Guvernatorul spune că în acest moment se discută „procentele” și că după discuțiile cu băncile urmează și consultări cu Guvernul și Opoziția până la forma finală.

“Îndatorarea populației este și o chestiune de securitate națională (…) Nu sugrumăm creditul. Nu vrem nici cel puțin să-l temperăm. Vrem să-l ținem în limite prudente”, subliniază Isărescu. BNR studiază de mai bine de un an o formulă prin care să limiteze creșterea creditului aferent persoanelor fizice, în condițiile avans rapid, concomitent cu creșterea riscului de credit în condițiile unor dobânzi mai ridicate. Totodată, Fondul Monetar Internațional a recomandat, la ultima misiune de evaluare, reducerea gradului de îndatorare.

Banca centrală încearcă să împingă băncile către creditarea sectorului real, după ce acestea au creditat preponderent populația în ultimii ani, mai ales prin credite ipotecare, dar și de consum în ultima perioadă.

BNR a introdus, pentru prima dată, limitări explicite ale gradului de îndatorare în 2004, de 30% pentru creditele de consum și de 35% pentru cele imobiliare, precum și un nivel minim al avansului pentru creditele imobiliare de 25%. Pragul a fost crescut la 40%, indiferent de credit, în 2005.

După aderarea la UE, în martie 2007, BNR a eliminat măsurile prudențiale și a lăsat băncile să stabilească singure până la ce limită împrumută clienții ca pondere în veniturile disponibile. La sfârșitul verii 2008, BNR a venit cu măsuri mai stricte privind creditarea persoanelor fizice, care să ia în calcul și evoluția cursului și a dobânzilor la realizarea scoringului. În 2011 a fost limitat sever creditul de consum cu ipotecă și a fost, practic, eliminat cel de consum în valută. Totodată, a introdus cerința unui avans de minimum 15% pentru creditele ipotecare în lei și de 20% pentru cele în euro, însă măsura a fost în mare parte ocolită, având în vedere că nu s-a aplicat și pentru programul cu garanții de stat Prima Casă, favoritul băncilor și debitorilor, unde avansul minim este de 5%. Un grad de îndatorare (DSTI) de peste 55% conduce la o probabilitate de nerambursare de aproximativ 5 ori mai mare în cazul creditului ipotecar și de 2 ori mai mare pentru cele de consum negarantat, potrivit concluziilor BNR din Raport de stabilitate din toamna anului trecut. Rata creditelor neperformante este dublă față de media întregului portofoliu în cazul creditelor unde debitorii au un grad de îndatorare de peste 55%.

Articolul precedentIsărescu explică ce factori au determinat evoluția ratei anuale a inflației IPC în Trimestrul II
Articolul următorIsărescu și cele ”șase porunci” mcroeconomice

Comments are closed.