Leul recuperează terenul la cursul BNR de joi, după ce EURO a crescut puternic pe piaţa interbancară în ultimele 24 de ore. A depăşit pragul de 4 lei şi 80 de bani, iar economiştii avertizează că această tendinţă de depreciere va continua şi chiar va începe să devină una relevantă.

 

Banca Națională a României (BNR) a anunțat joi un curs în scădere pentru euro: după aprecierea pe interbancar de ieri seara, azi cursul a coborât la valoarea de 4,7788 lei/euro, sub valoarea de miercuri (4,7792 lei/euro).

Potrivit BNR, explicația pentru această creștere sunt realitățile economiei românești, iar principala cauză o reprezintă deficitul bugetar.

Mai mult, purtătorul de cuvând al BNR, Dan Suciu a menționat, într-o intervenție telefonică pentru Realitatea Plus, că o depreciere semnificativă a cursului s-ar putea simţi şi prin majorări de preţuri.

„A fost o creștere ceva mai puternică în cursul serii când piața londoneză si americană au fost mai active, în acest moment este o ușoară revenire (a cursului euro-leu, n.red.). Motivele probabil le știți cu toții, s-au manifestat mai acut și pe piețele internaționale până când noile influențe legate de realitățile economiei românești, vor fi percepute si redirecționate corect. Ceea ce afectează este situația deficitului bugetar”, a spus Dan Suciu.

Într-o declarație la un post TV, profesorul Mircea Coșea spune că nu exclude un atac speculativ asupra monedei naționale, însă explicația principală a deprecierii leului ține de dezechilibrele macro, în special a balanței comerciale.

Anunțurile recente făcute de ministrul Fnanțelor și de premierul Orban cu privire la deficitul bugetar de peste 4 procente din PIB, precum și datele din rectificarea bugetară au, de asemenea, un impact asupra pieței valutare.

Articolul precedentBMW reduce bonusurile pentru angajați
Articolul următorAudi concediază aproape 10.000 de angajați