BNR a lăsat, luni, 10,5 miliarde lei la dispoziția băncilor prin operțiuni tip repo

BNR a efectuat azi prima operațiune repo din acest an, prin care a cumpărat, titluri de stat de la băncile comerciale în valoare totală de 10,5 miliarde lei, oferind dobânda de politică monetară, de 2,5%, injectând astfel lichiditate în piață.

Operațiunile repo sunt tranzacţii reversibile,temporare, destinate injectării de lichiditate în sistemul bancar. Prin aceste operațiuni BNR cumpără de la instituţiile de credit active eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.

Anul tecut, banca centrală a efectuat opt operațiuni repo prin care a oferit băncilor comerciale lichidități de 43,7 miliarde lei, păstrând astfel dobânzile de pe piața interbancară la un nivel scăzut.

Necesitatea creșterii lichidității de pe piața interbancară semnalează că presiunile inflaționiste s-au redus, iar leul are tendință de apreciere în fața monedei unice, cursul coborând la 4,62 lei punân în pericol expoprturile. În același timp dobânzile de pe piața interbancară au avansat prea mult, până la aproximativ 3,5%, egale cu nivelul dobânzii Lombard, penalizatoare, a comunicat, luni, BNR.

Operațiunea repo de azi a BNR s-a resimțit imediat în piață, indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei a coborât de la 3,47%, cât a fost săptămâna trecută, la 3,4%.

Lichidatea crescută din piață a fost însă transferată cursului de schimb, leul depreciindu-se în raport cu euro de la 4,6206 lei pentru 1 euro la 4,6250 lei pentru 1 euro ( + 0,10%). Acest lucru vine după ce, vineri, 3 august, leul atinsese cel mai scăzut curs 4,6206 lei pentru 1 euro, cel mai mic nivel din noiembrie 2017 până în prezent.

Articolul precedentIronie AOAR, sau propunere cu dureri de cap adevărate pentru Teodorovici ?
Articolul următorANAT: Transpunerea Directivei CE de garantare a pachetelor turistice, pericol pentru touroperatori

Comments are closed.