Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a recunoscut că Banca Centrală a intervenit în piață pentru a susține valoarea leului în fața monedei europene.

 

Banca Naţională a României a intervenit pentru a apăra moneda naţională după ce leul a început să se deprecieze pe piaţa internaţională în urma recomandării unei bănci mari de a vinde titlurile româneşti, a afirmat joi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

„Leul a avut o mică depreciere. Acum ce vă spun nu ar trebui să vă spun, dar vă spun ca să vă calmez. Când ai o inflaţie mai mare decât în alte ţări cam cu 2 procente, aşa pe medie, nu te aşteptai la asta? Dar să faci aşa un tărăboi. Umpli primele pagini ale ziarelor de specialitate….Haideţi să ne calmăm că nu e nimic…Ne-a costat ceva. Orice tărăboi costă. Şi mişcarea aceea care în sfârşit nu că ne-a surprins, ne aşteptam la ea, a fost periculoasă, nu s-a întâmplat aici, că de aceea v-am spus de pieţele internaţionale. A fost peste noapte. Într-adevăr, leul era plimbat şi a apărut, hai ca să spunem aşa, o recomandare a unei bănci mari „vindeţi România”. S-au vândut ceva titluri. Deci nu am avut momente uşoare, asta recunosc. Nu pot să neg că n-am intervenit, că e prea evident, dar nu comentez că am intervenit„, a spus Isărescu.

De asemenea, Mugur Isărescu a menţionat că o depreciere de sub 5% nu ar trebui să intereseze.

„Şi ca să pun şi eu întrebarea pe care mi-a pus-o un diplomat străin acum câteva zile, că m-a întrebat „dar ce v-a apucat?” Piaţa funcţionează, cursul s-a depreciat cu 1,2%. Păi 1,2% parcă vorbeam între noi cei de aici că flexibilitatea cursului într-o limită de 5% nici nu trebuie să ne intereseze. Ce s-a întâmplat cu 1,2%? Într-adevăr, cu atâta gălăgie putea să se ducă mai departe şi să aibă efecte negative. Eu nu ştiu cine a creat tensiunea asta. Dacă voi fi întrebat la Parlament nu o să spun altceva decât ce v-am spus şi dumneavoastră. Nu e nimic secret. Nici pentru perioada actuală, nici pentru perioada 2008″, a declarat Isărescu.

Articolul precedentFinanțele au reușit să atragă bani de la bănci
Articolul următorTranzacțiile cu terenuri în București, un nou record. Belgienii și israelienii, în topul investitorilor