BNR a decis să menţină do­bân­da-cheie la 2,5%,

Consiliul de administraţie al BNR a decis în şe­dinţa de politică monetară de marți să menţină do­bân­da-cheie la 2,5%, având în vedere prognoza de tem­perare a inflaţiei în jurul nivelului de 3% şi încetinirea creş­terii economice, precum şi măsurile fiscale decise de guvern, care vizează şi băncile, anticipează majoritatea analiştilor.

Pentru întregul an 2019, unii analişti anticipează menţinerea dobânzii-cheie la 2,5%, în timp ce alţii văd posibilă cel mult o majorare a dobânzii până la 2,75%.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat în weekend că îl invită pe Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), împreună cu preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, pentru a discuta cum se aplică taxa pe activele bancare.

Teodorovici a lansat o serie de acuzaţii la adresa BNR, despre care spune că pune „presiuni agresive” pe bănci pentru a nu scădea ROBOR.

„De când a apărut ordonanta de urgenţă, sunt presiune agresive din partea BNR către bănci pentru a nu se scădea ROBOR-ul. ROBOR-ul ţine de banca centrală”, a spus ministrul de Finanțe.

Articolul precedentMugur Isărescu, atac la Ministrul Finanțelor
Articolul următorRomânia se apropie de media europeană la absorbția Fondurilor Europene