Compania Blue Air, cel mai mare operator aerian low cost autohton, solicită Ministerului Finanțelor să îndeplinească, de urgență, toate condițiile necesare pentru a permite operaționalizarea garanției de stat în valoare de 300 de milioane de lei. Compania atrage atenția că, la o lună de la adoptarea deciziei de principiu, încă nu au fost parcurse etapele procedurale.

Potrivit unui comununicat Blue Air, este vorba de :

  1. redactarea si emiterea conventiei de garantare
  2. initierea si aprobarea Hotărârii de Guvern
  3. emiterea garanției de stat.

Actul normativ privind acordarea garanției pentru Blue Air a fost avizat, la prima citire, în sedința din 22 iulie, pentru a fi adoptat în ședința din 19 august. După numai o zi, în regim de superurgență, Comisia Europeană a avizat ajutorul

La o luna după, Blue Air nu a primit încă împrumutul de salvare, deși au trecut șase luni de la inițierea demersurilor. Blue Air precizează că în tot acest timp a supraviețuit prin forțe proprii, doar din încasări și fără nici un fel de sprijin financiar extern

Cu toate acestea, în lipsa creditului solicitat, în ultimele 3 luni nu au putut fi plătite integral nici măcar salariile celor 30% din angajați care nu au fost în șomaj tehnic în această perioadă și nu s-au respectat angajamentele de plata pentru luna septembrie, luate prin oferta de concordat.

De altfel, operatorul atrage atenția că dacă nu ar fi avut angajamentul statului român de a acorda garanții în situație de forță majoră, Blue Air nu ar fi solicitat intrarea în procedura de concordat pe 29 iunie și nu ar fi reluat zborurile regulate din aceeași lună.

„Probabil am fi decis să rămânem o companie mică, de chartere și eventual cargo, să continuăm activitățile care ne-au salvat în perioada de stare de urgență; în mod sigur nu am fi continuat să ne îndatorăm și nu am fi continuat să vindem bilete.”

Blue Air transmite că are nevoie acum de operaționalizarea imediată a acestei garanții – altfel nu-și va putea onora angajamentele față de pasageri, parteneri și angajați.

Fiecare zi de întârziere subrezește încrederea partenerilor Blue Air și în statul român și întărește poziția competitorilor direcți – care profita de oportunitatea nesperata, se mai spune în comunicat.

Citește și

Comisia Europeană a aprobat garanțiile guvernamentale de 62 de milioane de euro pentru Blue Air

Articolul precedentCîțu: Pensiile nu pot crește cu mai mult de 14%, sunt deja temeri în rândul investitorilor
Articolul următorPremierul Orban despre trenul Otopeni-Gara de Nord: ”Ideea acestui tronson s-a născut în mandatul meu de ministru al Transporturilor”