BIR cere extinderea normelor de creditare la toate fondurile care dau credite

Banca Reglementelor Internationale (BIR), din care face parte si BNR, a publicat raportul anual economic în care cere ca regulile de aprobare a fondurilor care ofera credite sa fie inăsprite.

BIR solicită ca reglementarile destinate asigurării stabilității sectorului bancar, care au fost introduse dupa criza financiara mondiala din 2008, sa fie ”extinse și catre fondurile pentru credite, așa-zisele bănci din umbra, și firmelor de tip fintech”.

Desi intoducerea politicilor “macroprudentiale” a fost considerata o inovație majoră după criza din 2008, BRI este de părere că masura nu poate face față riscurilor venite din partea altor actori ai sistemului financiar, cum ar fi firmele care gestionează fonduri.

Concret, politicile “macroprudențiale” obligă băncile să constituie rezerve de fonduri contraciclice, pentru situațiile cănd piața creditului trece prin crize de natură economică.

Totusi, prezenta acestor fonduri, cunoscute sub denumirea de “banci din umbra” (de altfel, considerate raspunzătoare și pentru declanșarea crizei din 2008), precum fondurile private de investiții, fondurile de hedge și alte companii care împrumută băncilor obligațiuni guvernamentale, ar putea destabiliza din nou piața. Problema este dată de faptul că fondurile acestea ofera și credite, activitate tot mai prosperă, în conditiile în care băncile, supuse unor reglementari mai severe, si-au redus creditarea, pentru a face față presiunilor asupra capitalului lor.

In luna martie, Consiliul pentru Stabilitate Financiara (FSB) a estimat ca activitatile fondurilor din obligatiuni, fondurilor speculative si a altor tipuri de fonduri, au crescut cu 7,6% in 2016, pana la 45.200 miliarde dolari.

 

Articolul precedentÎnceput de săptămână exploziv. Euro și dolarul bubuie la BNR
Articolul următorPericol ! O nouă amenințare de tip adware vă poate infecta calculatorul

Comments are closed.