Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de 25 milioane de euro operatorului regional din sectorul apei şi apei uzate din România, RAJA SA, potrivit unui comunicat al instituției financiare.

RAJA este cea mai mare companie de utilităţi publice din ţară care deserveşte peste trei milioane de persoane din opt judeţe, se arată într-un comunicat al BERD.

Cele 8 judeţe deservite de RAJA sunt Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Dâmboviţa, Braşov, Prahova şi Bacău.

Acordul de împrumut a fost semnat luni, la Bucureşti, de preşedintele BERD, Suma Chakrabarti, şi directorul general al RAJA, Felix Stroe.

Împrumutul va fi folosit pentru a co-finanţa cu fonduri de coeziune UE extinderea şi reabilitarea serviciilor de apă şi apă uzată ale companiei, pentru a va veni în beneficiul a 400.000 de gospodării. Finanţarea va susţine, de asemenea, un program de eficienţă a apei, care are ca scop reducerea pierderilor de apă cu peste 300.000 metri cubi pe an şi eliminarea a 8.400 de tone de CO2 echivalent până în 2025.

RAJA este primul operator regional de apă din România ce primeşte finanţare în cadrul Facilităţii BERD pentru Infrastructură Durabilă a Apei (SWIFT).

Până în prezent, BERD a finanţat 24 de operatori de apă din România, oferind împrumuturi ce totalizează 330 milioane de euro şi mobilizând peste două miliarde de euro din fondurile UE pentru utilităţile de apă şi apă uzată ale ţării.

Până în prezent, Banca a investit aproape 8 miliarde de euro în peste 400 de proiecte. În 2017, BERD a investit 550 milioane de euro în România. Din această finanţare, peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani.

 

Articolul precedentANPC reduce posturi din Direcția insolvență persoane fizice
Articolul următorAfaceri ”balcanic style”. Te împrumuți la bănci, să plătești datoriile la Stat

Comments are closed.