Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a dublat în sens pozitiv estimările privind creșterea economică a României, de la 3% din PIB, în septembrie anul trecut, la 6%. Este vorba de cea mai mare revizuire în sus a prognozelor de creştere ale BERD, faţă de estimările anterioare. 

Raport publicat marţi de instituţia financiară remarcă faptul că țara noastră a trecut prin perioada de criză COVID mai bine decât se estima inițial.

„Pe ansamblu, consumul privat a avut cel mai semnificativ declin în 2020, de 4,9%, în timp ce investiţiile care s-au menţinut şi îmbunătăţirea exporturilor au avut o contribuţie pozitiv la creştere. În ultimele două trimestre, economia a crescut în ritm robust, pe măsură ce măsurile de izolare au avut un impact limitat asupra activităţii economice. Actualul avânt din economie ar urma să ducă la o creştere de 6% a PIB în 2021. Pentru 2022, Facilitatea de Revenire şi Rezilienţă ar urma să dea un impuls semnificativ investiţiilor, în timp ce consumul privat şi îmbunătăţirea exporturilor ar putea să se traducă într-o creştere economică de până la 5%. Principalul risc în jos la adresa acestor prognoze are legătură cu evoluţia pandemiei„, arată analiza BERD.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă.

În România, BERD este un investitor major, în special în finanţări ale infrastructurii, creşterii productivităţii şi consolidării sectorului financiar.

Până în prezent, BERD a investit aproape nouă miliarde de euro în economia ţării, din care trei sferutir în sectorul privat.

Articolul precedentSindicaliștii CFR protestează în fața Ministerului Transporturilor
Articolul următorSituație alarmantă, zeci de mii de români riscă să fie debranșați de la electricitate după ieșirea din starea de alertă