Banca Centrală Europeană va pune marţi în circulaţie noile bancnote de 100 şi 200 de euro din seria „Europa”. Noile bancnote „sunt mai compacte şi mai practice de utilizat, culorile sunt mai luminoase şi sunt mai sigure”, a asigurat un expert în bancnote la BCE. În plus, noile bancnote vor fi mai greu de falsificat.

La prima vedere noile bancnote nu diferă foarte mult de vechile modele, cu excepţia dimensiunilor, a constatat un jurnalist care a fost invitat la o prezentare a noilor bancnote în apropiere de Roma, unde sunt produse.

Chiar dacă au aceeaşi lungime ca actualele bancnote, noile bilete de 100 şi 200 de euro din seria „Europa” au aceeaşi înălţime cu bancnota de 50 de euro, spre deosebire de vechea serie care avea bancnote cu o înălţime mai mare.

Bancnota de 100 EUR este a treia cea mai utilizată dintre toate cupiurile euro, după cea de 50 EUR și cea de 20 EUR. Cererea de bancnote de 100 EUR și 200 EUR este în creștere, consemnând un ritm anual de 7,6% pentru bancnota de 100 EUR și 8,6% pentru cea de 200 EUR.

Similar tuturor celorlalte cupiuri, bancnotele de 100 EUR și 200 EUR din prima serie vor rămâne mijloace legale de plată și vor continua să circule în paralel cu noile bancnote, urmând să fie retrase treptat din circulație

BCE a decis în 2016 că va înceta să mai emită noi bancnote de 500 de euro, din cauza „îngrijorărilor că aceste bancnote ar putea facilita activităţile ilicite”.

Bancnotele aflate în circulaţie rămân legale şi pot fi utilizate pentru a face plăţi.

Sursa: BCE

 

Articolul precedentEnergia regenerabilă accelerează către o eră fără subvenții
Articolul următorLeul pierde, din nou, teren în fața principalelor valute