Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi intenţionează să reia achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale până în luna noiembrie, în ideea de a susţine economia fragilă a zonei euro, informează revista germană Der Spiegel care citează surse din interiorul BCE, transmite Reuters.

Potrivit surselor, Mario Draghi speră că această iniţiativă va încuraja companiile să investească mai mult şi pe consumatori să consume mai mult.

Mandatul lui Draghi în fruntea BCE se încheie la 31 octombrie iar actualul director general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde a fost desemnată pentru a-i succeda în funcţie lui Draghi. Parlamentul Europeană se va pronunţa prin vot cu privire la numirea lui Christine Lagarde, numire care va fi definitivată la summitul liderilor din UE care va avea loc în perioada 17-18 octombrie.

Săptămâna trecută, Ignazio Visco, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a declarat că banca centrală va fi nevoită să adoptă noi măsuri de stimulare dacă economia zonei euro nu va înregistra o relansare, adăugând că „în săptămânile următoare” vor fi studiate diferite opţiuni.

La ultima reuniune de politică monetară, care a avut loc în perioada 5-6 iunie, consiliul guvernatorilor BCE a amânat orice majorare a dobânzilor pentru al doilea semestru al anului următor însă gardienii euro au fost de acord că este nevoie să se pregătească pentru a aduce un sprijin suplimentar economiei în contextul actual de „incertitudine crescută”.

Următoarea reuniune de politică monetară la BCE va avea loc în 24-25 iulie.

Potrivit surselor citate de Der Spiegel, BCE analizează posibilitatea majorării costurilor pentru băncile care îşi plasează lichidităţile la BCE, în ideea de a le stimula să acorde mai multe credite, o astfel de decizie fiind posibil să fie adoptată în luna septembrie.

Articolul precedentNoi promisiuni ale ministrului Cuc. De data aceasta despre Autostrada Nordului
Articolul următorLicitaţie de aproape 58 milioane euro pentru lucrări la axa rutieră Botoşani-Iaşi