BCE în stand by: „Urmărim, dar nu intervenim”

Banca Centrală Europeană urmărește cu atenție piețele și criza politică în care se află Italia, dar nu vede nici un motiv să intervină în acest moment, conform unor surse din piață, citate de agenția Reuters.

Trei oficiali au declarat pentru Reuters că BCE nu a luat în considerare, cel puțin până în prezent luarea de măsuri, deoarece indicatorii monitorizați nu prezintă încă semne de stres în rândul băncilor, iar banca centrală nu a are nici instrumentele și nici mandatul de a interveni pentru a rezolva ceea ce este, în esență, o criză politică.

BCE consideră că nu este nevoie să intervină în criza italiană, deoarece costurile de împrumut ale Italiei sunt în prezent la mai puțin de jumătate din cele înregistrate în perioada crizei datoriilor zonei euro din 2010-2012 și nu vede nici probleme pe parte de depozite bancare sau dobânzi din piața interbancară și nu va acționa „în urma unor evenimente ce durează de doar câteva zile” chiar dacă banca centrală păstrează un ochi vigilent asupra Italiei, au completat sursele.

Față de situația de acum câteva zile, piețele s-au mai liniștit în privința Italiei, moneda unică europeană înregistrând o creștere semnificativă, de peste un procent, în raport cu dolarul.

Însă, chiar dacă se va înregistra un progres în privința soluționării crizei politice și, astfel, s-ar elimina o parte din tensiunile din piață, rămân totuși aspectele negative ce țin de programul de guvernare, cu ale sale creșteri de cheltuieli pentru o națiune și așa puternic îndatorată. La toate acestea se adaugă și impunerea de schimbări în normele fiscale ale Uniunii Europene și ale zonei euro, așa cum rezultă din acel program de guvernare făcut public acum 10 zile.

În eventualitatea prelungirii impasului, Italia va reveni la urne, majoritatea partidelor majoritare solicitând președintelui să dizolve parlamentul și să organizeze un alegeri anticipate cât mai curând posibil.

Conform unui sondaj efectuat în zilele de 16-17 mai și publicat miercuri în cotidianul Corriere della Sera, Liga Nordului ar avea aproximativ 25% din voturi, viitorul partener de coaliție, Mișcarea de 5 Stele, ar fi rămas cu un sprijin stabil la aproximativ 32,6% dintre alegători. Aceasta înseamnă majoritatea mult mai confortabilă, în cazul în care cele doua formațiuni ar încerca, din nou, să formeze un guvern după acea rundă de alegeri anticipate.

Articolul precedentCodul Economic, o mega-utopie. Cum vrea PSD să înghețe 5 ani „harababura” fiscală
Articolul următorUnde a ajuns prețul pe metru pătrat într-o casă veche din centru, în principalele orașe

Comments are closed.