Banca Central Europeană a decis majorarea cu 75 puncte de bază a celor 3 rate ale dobânzilor reprezentative, astfel încât să aducă rata inflației din zona Euro la 2% pe termen mediu, dar și în încercarea de a evita recesiune. Este a doua creștere pe care BCE o operează după mai bine de un deceniu.

„Decizia Consiliul guvernatorilor BNR, precum și anticipația privind majorarea în continuare a ratelor dobânzilor sunt motivate de faptul că inflația se menține la niveluri mult prea ridicate și este probabil ca aceasta să rămână superioară țintei o perioadă îndelungată”, arată comunicatul BCE.

Astfel, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 1,25%, 1,50% și, respectiv, 0,75% începând cu data de 14 septembrie 2022.

Ca efect direct asupra ratelor românilor, cei care au împrumuturi în euro, cu dobândă variabilă, vor plăti sume ușor mai mari, potrivit HotNews.

Decizia a fost luată în contextul în care, potrivit previziunilor, prețurile foarte ridicate ale produselor energetice reduc puterea de cumpărare a veniturilor populației și, deși blocajele la nivelul ofertei se diminuează, acestea încă limitează activitatea economică. Experții anticipează, în prezent, o creștere economică de 3,1% în 2022, de 0,9% în 2023 și de 1,9% în 2024.

Potrivit estimării preliminare a Eurostat, inflația a ajuns la 9,1% în luna august.

Articolul precedentA murit Regina Elisabeta a II-a! Marea Britanie este în DOLIU
Articolul următorRomânii s-ar putea trezi din nou cu facturi calculate greșit. Avertismentul furnizorilor