2020 poate reprezenta o premieră negativă în istoria bancară a Europei: băncile refuză să își mai răsplătească acționarii cu dividende, deși exercițiul financiar 2019 a fost unul foarte bun, cu profituri excelente.

Acest lucru a prăbușit indexul bursier Euro Stoxx Banks:

Investitorii, nemulțumiți, vor pune acum presiune pentru renunțarea sau măcar limitarea drastică a bonusurilor încasate de bancheri, ceea ce Banca Centrală europeană a și anticipat, cerând o abordare „conservativă” în politica de bonusuri de anul acesta.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria din Spania a fost prima care a anunțat, luni 30 martie, reducerea bonusurilor pentru primii 300 de oameni din bancă, urmată, marți,  de UniCredit SpA, cea mai mare bancă italiană.

Thomas Gottstein, CEO al Credit Suisse AG  anticipează și pentru banca sa o decizie similară, în sensul reducerii uriașelor bonusuri pentru management, anunțate la incredibilul nivel de 2, 4 miliarde de dolari. Deși aflată în insolvență, Deutsche Bank intenționează să distribuie bonusuri în valoare de  1.5 miliarde de Euro, apărată fiind de puternicul sindicat DBV care solicită bonusuri pentru persoanele vulnerabile din bancă!!!

La noi, cea mai mare bancă din sistem, Banca Transilvania, intenționa să distribuie ca dividende 60% din rezultatul anului trecut, unul de excepție altfel (33% creștere a profitului net), BRD plănuia un dividend cu o rată de 10%, similar cu cel acordat anul trecut. Acționarul majoritar al BCR (ERSTE Bank) își propunea distribuirea unui dividend de 1,5 Euro/acțiune, în creștere față de anul acesta. Rămâne de văzut cât din aceste propuneri se vor și materializa în actualul context

 

Articolul precedentIndustria auto globală este complet blocată
Articolul următorPrognoza optimista a ministrului finantelor:”ne vom reveni intr-o luna-doua”