Instituţiile financiare din zona euro au redus accesul companiilor la credite luna trecută, iar tendinţa este de înăsprire suplimentară, sporind temerile autorităţilor cu privire la reticenţa băncilor de a extinde creditarea, arată datele unui studiu publicat joi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Înăsprirea accesului la împrumuturi ar putea afecta creşterea economică în zona euro, ceea ce ar putea forţa BCE să adopte noi măsuri de stimulare pentru ca firmele să beneficieze de lichidităţi.

Împrumuturile acordate în iulie companiilor non-financiare au urcat cu 1,7%, faţă de un avans de 1,8% în iunie, în timp ce creditele acordate gospodăriilor au crescut cu 4,2% în iulie, faţă de un avans de 4% în iunie, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Creşterea creditării se situează acum la aproximativ jumătate faţă de nivelul de dinaintea pandemiei.

De asemenea, creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, a încetinit la 7,6% în iulie, de la 8,3% în iunie, aproape de estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe o creştere de 7,7%., potrivit Agerpres.

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentTăvălugul scumpirilor. Managerii se așteaptă la noi creșteri de prețuri în industrie, construcții și comerț
Articolul următorConsiliul Fiscal, critici față de rectificare lui Florin Cițu. DERAPAJ major pe partea de cheltuieli bugetară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau