Băncile din România au raportat cele mai mari câștiguri din istorie, de aproape 15 miliarde de lei. Conform specialiștilor, din ce în ce mai mulți români își fac credite la bănci fie pentru că doresc să trăiască mai bine, fie din cauza veniturilor foarte mici.

Întregul sistem bancar a încheiat anul 2023 cu un profit record de aproape 14 mld. lei, cu 35% peste 2022, potrivit datelor prezentate de Realitatea Plus, care citează Ziarul Financiar. 

În contextul dobânzilor mari, profitul întregului sistem bancar românesc format din 32 de bănci a sărit în anul 2023 la un nou record, de aproape 14 mld. lei, mai mare cu 35% faţă de 2022, conform datelor transmise de BNR.

Cele mai profitabile trei bănci mari au fost în anul 2023 Banca Transilvania, BCR şi Raiffeisen Bank, cu câştiguri cumulate de circa 6,7 mld. lei, adică aproximativ 50% din câştigul total al sistemului bancar. Cu profiturile realizate de celelalte 2 bănci din Top 5, BRD şi ING Bank , se ajunge la 9,9 mld. lei, adică peste 70% din câştigul total al sistemului românesc.

Comparativ, în anul 2022 Banca Transilvania, BCR şi BRD au fost pe podium în clasamentul celor mai profitabile bănci, cu câştiguri cumulate de 5,3 mld. lei în 2022.

Articolul precedentPNL nu acceptă trecerea peste liniile roșii în fiscalitate: Cota unică, protejată pentru următorii 10 ani
Articolul următorANAF pune tunurile pe magazinele de haine second-hand, măcelării și pescării. Când ar urma să înceapă controalele?