Scumpirea fără precedent a energiei ar putea fi doar vârful unui aisberg care amenință economia globală, iar efectele pot fi catastrofale. Avertismentul vine chiar de la unul dintre cei mai mari consumatori de energie din Europa.

Compania Alvance din Dunkerque, cel mai mare producător de aluminiu din Europa, și-a redus producția cu aproape 4% de la începutul lunii decembrie, deoarece întreruperile mai multor centrale nucleare au dus la creșterea prețurilor la electricitate în Franța, scrie Financial Times, conform Mediafax.

Și Nyrstar, un producător major de zinc, a declarat că va închide o topitorie de 150.000 de tone pe an din nordul Franței, imediat după Crăciun, din cauza prețurilor record la energie electrică.
Compania, care a redus deja producția în alte 3 locații din Franța, Belgia și Olanda, din cauza creșterii costurilor cu energia, a declarat că se așteaptă ca prețurile ridicate să continue.

Prețurile europene la gaze au atins noi recorduri, pe fondul reducerii importurilor rusești.

Gazul care urmează să fie livrat în Europa luna viitoare, care se tranzacționa deja la niveluri record, a sărit la începutul săptămânii cu peste 20%, închizând la 181 de euro pe megawat oră.

Aceste creșteri i-au determinat pe unii dintre cei mai mari consumatori de energie din blocul comunitar, inclusiv producătorii de oțel, ciment și îngrășăminte, să solicite mai des guvernelor să abordeze problema „prețurilor insuportabil de ridicate la energie”.

 

Articolul precedentCadou de Crăciun: Prețul gazelor a scăzut cu 20%, după ultimele vești din Europa
Articolul următorPensiile vor fi mai mari în ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat că se tipăresc taloanele cu noile valori majorate