România riscă să aibă cea mai accentuată creștere a deficitului bugetar din UE în 2018 în urma majorării cheltuielilor sociale până la aproximativ 80% din totalul veniturilor fiscale, spune economistului șef al Raiffeisen Bank și președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

”​Situația finanțelor publice e în prezent cel mai mare risc pentru economie. Riscul de a depăși în acest an ținta de 3% deficit bugetar e mai mare ca oricând. Nu mai spun că în Europa asistăm la o direcție de reducere a deficitelor bugetare, nu de amplificare a lor. Anul acesta riscăm să ducem deficitul la peste 3%, acest nivel fiind cel mai mare din UE”, a declarat Ionuț Dumitru, citat de Hotnews.ro.

Principalele vulnerabilități ale economiei românești în 2018, în opinia lui Ionuț Dumitru, le reprezintă încasările bugetare aflate sub ținta preconizată în programul de guvernare și creșterea semnificativă a cheltuielilor sociale, veniturile din taxe și impozite situându-se la minimul istoric de 25,6% din PIB anul acesta.

Totodată, din totalul veniturilor fiscale, cheltuielile sociale reprezintă aproximativ 80%, fiind cele mai mari de la nivelul UE. Iar, deși avem cea mai mare rată de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) din blocul european, această creștere se bazează în proporție de 90% pe consum. În acest caz, sectorul cel mai dinamic este cel de servicii care este alimentat de comerț, la rândul său acesta fiind stimulat de consum.

Ionuț Dumitru a explicat că la baza creșterii consumului se află reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) și creșterea veniturilor. La capitolul venituri, acesta a punctat de asemenea faptul că, la nivel european, România este țara în care există cea mai mare discrepanță între salariile din sectorul privat și cele din sectorul public.

În ceea ce privește investițiile, acestea s-au situat la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, mai ales cele din zona publică. Construcțiile din sectorul privat au înregistrat o creștere puternică, însă s-a observat o scădere semnificativă în zona construcțiilor rezidențiale.

Ionuț Dumitru a adăugat că în ceea ce privește comerțul cu amănuntul, în primul trimestru din acest an, acesta s-a aflat pe o pantă descendentă ca urmare a introducerii noului cod Fiscal la finalul anului trecut, fapt ce a dus la o reducere a consumului în rândul populației.

 

Președintele Consiliului Fiscal a conchis că România a avut cea mai proastă perfomanță din UE, situându-se pe a treia poziție ca nivel de deficit de cont curent în rândul statelor membre, în condițiile în care și la nivel european economia a încetitnit, însă „toate țările din jur au avut un excedent de cont curent”.

Articolul precedentStatistică șchioapă. Avem cei mai fericiți comercianți din UE cu clienți săraci
Articolul următor59 la sută, rata de folosire a programelor software piratate în România

Comments are closed.