Retragerea din România a societăților care administrează fondurile acumulate în Pilonul II de pensii va duce la căderea bursei de la București, avertizează un vicepreședinte al Camerei Deputaților, liberalul Marilen Pintea.

 

“Retragerea din România a societăților private, care administrează fondurile acumulate în Pilonul II de pensii, va duce la căderea bursei, echivalând cu un crah financiar care va scoate România din evoluția ei ascendentă de pe piață financiară emergentă”, consideră deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

Căderea Pilonului II a fost premeditată, acuză vicepreședintele Camerei: randamentul Pilonului II a scăzut, începând cu luna ianuarie a anului trecut.

„Această scădere se poate explica doar prin măsurile stângace ale executivului, care, nu de puține ori, a amenințat ca naționalizează Pilonul II, generând panică în economia reală, pe bursă și în ratingul companiilor de asigurări”, explică secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci.

“OUG 114, prin faptul că a afectat bursa foarte violent, a impactat și randamentele Fondurilor private. Este un fenomen corelat faptul că, într-o singura zi de cădere a bursei, s-a ajuns de la un indice BET de 8600 la aproape 7000, astfel că au fost afectate și acțiunile din portofoliile fondurilor private de pensii (cca 8 miliarde lei)’, arată liberalul.

Contribuția la Pilonul II reprezintă un procent din contribuția individuală la asigurările sociale (CAS). Acest procent a fost inițial de 2%, și a crescut cu 0,5% în fiecare an, urmând să fie plafonat la 6% din CAS. În anul 2017 însă, contribuția a fost tăiată de la 5,1% la 3,75%.

La sfârșitul lunii ianuarie a.c. erau 7,27 milioane de angajați care cotizau la Pilonul II, iar activele totale gestionate de fondurile de pensii erau de 48,06 mld lei, deținerea medie fiind de circa 6600 RON.

“Statul pune cu spatele la zid fondurile private de pensii și le condamnă la faliment în România. OUG 114 obligă fondurile private de pensii să își crească capitalul social la valori imposibil de atins într-un orizont de timp atât de scurt. Mai mult, prin creșterea cerințelor de capital, se ajunge la situația în care fondurile vor trebui să indisponibilizeze sume importante de bani, cca 800 de milioane de euro, care nu vor putea să aducă randamente.

Aceste efecte în cascadă vor determina fondurile private de pensii să se retragă din România, cu efecte greu de imaginat asupra pieței de capital și asupra economiei. Putem să ne luăm adio de la statutul de piață emergentă la care râvnim. Mai rău, fiecare dintre noi va avea de suferit pe termen mediu și lung, căci economiile noastre se vor topi în ineficiența consumului birocratic și în plăți pentru cheltuieli publice imediate, în consum și în inflație”, conchide deputatul Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Articolul precedentIndicele ROBOR explodează!
Articolul următorCresc restanțele la creditele în lei, scad la cele în valută