Exodul masiv al specialiștilor IT, dar și relocarea firmelor din domeniu informatic, sunt principalele scenarii în cazul renunțării la facilitățile acordate IT-iștilor.

 

Facilităţile fiscale au făcut şi menţin industria IT din România competitivă, într-o cursă cu alte ţări care oferă programatorilor impozit pe venit zero, iar o măsură de impozitare ar putea avea ca rezultat o reducere masivă a specialiştilor din ţară, susţin reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).

Punctul de vedere al ANIS survine după ce mass-media a relatat, sâmbătă, că liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Mediaş, că orice venit trebuie impozitat şi că nu i se pare normal ca salariaţii din IT să fie scutiţi de plata impozitului pe venit.

„Reiterăm faptul că facilităţile fiscale au făcut şi menţin industria IT românească competitivă, într-o cursă cu alte ţări care oferă programatorilor impozit pe venit zero, precum Ucraina, Polonia sau Belarus. Deficitul de forţă de muncă din IT la nivelul UE este atât de mare, încât o astfel de măsură ar putea avea ca rezultat o reducere masivă a specialiştilor din ţară, deci un impact economic major. Facem apel la oamenii politici să analizeze cu atenţie dinamica acestui sector, înainte de a transmite semnale de instabilitate într-un sector deja puternic afectat de modificări fiscale, introduse fără studii de impact şi îl invităm pe domnul preşedinte Orban la un dialog cu reprezentanţii industriei de software”, precizează ANIS, pe pagina de Facebook.

La rândul său, ministrul Muncii, Marius Budăi, scrie pe propria pagină de socializare că sectorul IT este al patrulea pilon de creştere economică, având o contribuţie la PIB de la 0,5% la 6%, în perioada 2003 – 2019.

De asemenea, preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, a declarat, duminică, pentru Agerpres, că susţine scutirea de impozit pe venitul IT-ştilor, aceasta fiind o măsură prin care tinerii în domeniu pot rămâne în ţară, aducând României beneficii extrafinanciare.

„Părerea mea despre scutirea de impozit pe venit în IT este, fără ezitare, în sensul susţinerii ei, pentru că, privind lucrurile multicriterial, ea este categoric benefică, aducând României beneficii mult mai mari, unele indirecte, altele extrafinanciare decât neîncasările directe cu titlul de impozit pe venit, conexe fiscalizării activităţii de IT. Ca profesor universitar în IT, cunosc potenţialul României în domeniu şi vă asigur că este uriaş. Noi trebuie să-l valorificăm aici, la noi acasă, aducând în România angajatori, iar fără facilităţi nu reuşim asta la maxim, şi nu disipându-l pe diverse meridiane, mai ales că e format din tineri”, a afirmat, pentru Agerpres, Robu.

El a menţionat că, în calitate de dascăl, îşi doreşte ca studenţii săi, IT-ştii de azi şi de mâine, să rămână acasă şi să producă prosperitate pentru ei şi pentru ţară.

Nicolae Robu a spus că liberalii şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, sunt adepţii fiscalităţii reduse, dar în domeniul IT, personal, îşi doreşte scutirea de impozit, tocmai pentru a stopa plecarea tinerilor specializaţi în acest sector din ţară.

Articolul precedentInvestitorii de la București, explozie de optimism după cotitura din 26-27 mai
Articolul următorTranzacție de 9 miliarde euro: Germanii de la Infineon își cumpără rivalii americani