Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniuil Enegiei îi avertizează pe clienții casnici care își schimbă furnizorul de energie electrică să comunice și indexul citit. În caz contrar, riscă să plătească sume mai mari, din cauza facturării la vechile tarife și după data la care a fost solicitat transferul către un alt operator.

Într-un proiect de reglementare, ANRE a stabilit că indexul contorului citit de client va fi folosit atât la calculul facturii emise de vechiul furnizor, cât și ca nivel de referință zero de la care contorizează noul furnizor.

Modificarea a fost introdusă pentru a înlătura posibilitatea factuării finale, la schimbarea furnizorului, pe consum estimat, nu pe cel real.

“S-a precizat clar că în cazul schimbării furnizorului, clientul casnic și clientul noncasnic mic comunică furnizorului indexul autocitit la data transmiterii notificării de schimbare a furnizorului; furnizorul are obligaţia de a prelua şi de a transmite OR (operatorul de distribuție – n.red.) indexul autocitit de clientul final, odată cu comunicarea la OR a datelor referitoare la contractul de furnizare. Indexul autocitit se ia în considerare de către OR la stabilirea consumului de energie electrică în procesul de schimbare a furnizorului”,se arată în proiectul de ordin al ANRE.

Pe de altă parte, ANRE precizează că „în cazul în care clientul final nu transmite indexul autocitit, OR are obligaţia citirii indexului între data transmiterii notificării de schimbare a furnizorului şi data schimbării efective a furnizorului”.

O astfel de situație se poate dovedi nefavorabilă consumatorului, pentru că schimbarea operatorului de energie electrică poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni.

Articolul precedentBugetul intră azi în dezbaterea pe comisii. Cum vrea Guvernul să împartă austeritatea
Articolul următorPetrișor Peiu: Este inflația noul inamic al economiei globale?