Parlamentarii PSD au torpilat bugetul PNL pe 2020, prin votarea în Parlament a alocațiilor pentru copii, iar acum guvernul trebuie să facă rost de bani sau să atace la CCR decizia luată de parlamentarii social-democrați.

Premierul Ludovic Orban a declarat că va lua în considerare atacarea acestui vot la CCR. Președintele Iohannis poate promulga legea, dar dinamitează bugetul Guvernului Orban, ori atacă legea la CCR. O altă variantă luată în calcul este retrimiterea ei pentru reexaminare în Parlament, dar sorții de izbândă sunt reduși. Atacul la CCR este o strategie comună a președintelui și a PNL, pentru că liberalii atacă bicameralismul.

Cert este că, cel puțin în acest moment nu există sume prevăzute în buget pentru dublarea alocațiilor, iar, conform ultimelor calcule, efortul bugetar se ridică la 7,5 miliarde de lei.

una dintre variantele la care s-a gândit ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, este vânzarea parțială a CEC Bank, modalitate prin care guvernul obține banii necesari alocațiilor mărite, dar și menținerea deficitului pe 2020.

 

Articolul precedentEuro a scăzut ușor, în raport cu leul. Lira sterlină a scăzut, după o lungă perioadă de plus
Articolul următorCompaniile implicate în construirea gazoductului rus Nord Stream 2, sancționate de SUA