Președintele AURSF, Alin Iacob, va face parte timp de doi ani și jumătate din Grupul Părților Interesate de Asigurări și Reasigurari (Insurance Reinsurance Stakeholder Group) din cadrul Autorității Europene de Asigurări și Pensii (EIOPA), cu sediul la Frankfurt.

Rolul IRSG este de a consilia EIOPA în privința legislației secundare de care această autoritate este responsabilă (standarde tehnice de reglementare, ghiduri și recomandări). IRSG poate transmite opinii către EIOPA în legătură cu orice chestiune care privește activitatea autorității. De asemenea, IRSG notifica EIOPA în legătură cu aplicarea inconsistența a legislației europene, precum și în legătură cu practicile de supraveghere defectuoase din statele membre ale Uniunii Europene.

Grupul este compus din 30 de membri, reprezentând 16 naționalități din Uniunea Europeană, care au fost aleși de EIOPA în urmă analizării și evaluării celor 125 de aplicații primite în urmă anunțului de selecție publicat în luna martie.

În cadrul procedurii de selecție, EIOPA și-a propus să obțînă o reprezentare geografică și de gen echilibrată, dar și o participare reprezentativă a tuturor categoriilor de părți interesate, o importantă deosebită fiind acordată creșterii numărului de membri care reprezintă consumatorii și utilizatorii de servicii financiare – 10 din totalul de 30 de membri.

“Sunt extrem de onorat că EIOPA m-a selectat să fac parte din IRSG, ceea ce îmi va permite să îmi continui activitatea de reprezentare a intereselor consumatorilor români utilizatori de servicii financiare și în zona asigurărilor, după 5 ani dedicați serviciilor bancare la EBA. Salut decizia EIOPA de a crește numărul de membri care reprezintă consumatorii și utilizatorii de servicii financiare, ceea ce dovedește importantă în creștere pe care EIOPA o acordă modului de aplicare a legislației europene din domeniu în statele membre”, declara Alin Iacob, președintele AURSF.

Alin Iacob este la al treilea mandat în cadrul unui “stakeholder group” de la autoritățile europene de supraveghere financiară, după cele două mandate consecutive deținute în cadrul Banking Stakeholder Group (BSG) din cadrul Autorității Bancare Europene (EBA). În mandatul început în aprilie 2016 și care se va încheia în octombrie 2018, Alin Iacob a fost ales de membrii BSG în onorantă poziție de ViceChairman, o premieră pentru un membru provenit din Europa Centrală și de Est.

Alin Iacob a fost, timp de două mandate consecutive de trei ani, între 2011 și 2016, membru al Financial Services User Group (FSUG), grup de experți constituit de Comisia Europeană pentru a facilita reprezentarea adecvată a intereselor consumatorilor utilizatori de servicii financiare la nivel european.

Pe lângă Alin Iacob, președintele AURSF, consumatorii români vor mai fi reprezentați în cadrul IRSG și de juristă Monica Calu, expert în legislația privind protecția consumatorilor în cadrul Asociației Pro Consumatori.

Articolul precedent80% din firmele cu datorii sunt de Stat. O amnistie fiscală, semnal negativ, afirmă presedintele Consiliului pentru IMM
Articolul următorANAF raportează venituri în creștere cu 112,795 miliarde lei

Comments are closed.