Legalizarea bacșișului se poate dovedi o armă cu 2 tăișuri. Angajații din turism pot reclama la ANAF sau la asociațiile patronale din domeniu dacă angajatorul nu le dă toți banii suplimentari încasați de la clienți.

„Vor fi proprietari de unităţi care nu vor aloca tot tips-ul către ei. Menţionez că acest lucru este ilegal şi cred că ar trebui să dăm un semnal către acei angajaţi care vor fi nedreptăţiţi că au toate motivele să reclame dacă acest lucru se întâmplă. Şi pot să reclame chiar la autoritatea fiscală din unitatea administrativ teritorială unde activează… Dar hai să zicem că le e teamă. Pot să facă şi către noi, asociaţiile patronale, să dea un mesaj, pentru că o să încercăm să-i sprijinim. Nu putem lăsa ca această lege să fie prejudiciată de anumiţi patroni care nu vor respecta legea. Şi oricum, aceştia sunt minimali. Marea majoritate vor încerca să respecte legea şi să distribuie tot bacşişul aşa cum prevede şi cum am insistat”, a spus Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), la o conferinţă de presă pe tema „Bacşişul, de la lege la practică”, organizată de Alianţa pentru Turism (APT), potrivit economica.net.

AMENZI USTURĂTOARE PENTRU ANGAJATORUL CARE NU ÎMPARTE BACȘIUL CU ANGAJATUL

Ion Biriş, preşedinte HORA, a declarat că în lege există o măsură punitivă, respectiv o amendă, pentru unităţile comerciale care vor aplica incorect actul normativ. Valoarea amenzii este de 4000 de lei în cazul în care un proprietar de afacere nu plăteşte către angajaţi 90% din bacşişul colectat.

„Mai mult de 50% dintre clienţii care merg astăzi în restaurante şi în hoteluri plătesc cu cardul şi mai mult de 50% dintre aceşti 50% doresc să lase bacşiş pe card. (…) Iată cum de exemplu angajaţii noştri pot să aibă un câştig”, a precizat Dragoş Anastasiu, purtător de cuvânt Alianţa Pentru Turism.

La rândul său, preşedintele HORA a afirmat că legea se aplică de 11 zile şi nu există prea multe date, dar a oferit câteva cifre din două restaurante pe care le deţine.

Astfel, în unul dintre restaurante bacşişul a reprezentat 12,65% din total vânzare, iar în celălalt 11,5%. La primul restaurant, 53% din bacşiş a fost lăsat cash, 46% cu cardul şi 1% a fost credit, respectiv a fost plătit pe facturi emise şi plătite ulterior, lucru care nu era posibil până acum. În celălalt restaurant, unde bacşişul a fost de 11,5%, 60% s-a plătit cash şi 40% pe card.

Articolul precedentDublă lovitură. OMV a anunțat că nu plătește taxa de solidaritate în România, dar plătește în Austria
Articolul următorS-au mărit amenzile. Cât este sancțiunea pentru neplata rovinietei în 2023