Asiguratorii au deschis după inundații 2.500 de dosare de daună. Pagubele ating 15 milioane lei

Companiile de asigurare din România au deschis mai mult de 2.500 de dosare de daună, după fenomenele meteorologice extreme din lunile iunie și iulie, pagubele fiind estimate la 15 milioane de lei, potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), publicat luni.

UNSAR arată că în cazul unui cutremur similar celui din 1977, acesta ar afecta peste 850.000 de locuinţe şi ar produce pagube de peste 6 miliarde de euro.

„Din păcate, doar cel mult 1,5 miliarde de euro din această sumă ar reprezenta valoarea pagubelor aferente locuinţelor asigurate, având în vedere gradul atât de mic de cuprindere în asigurare”, se spune în comunicat.

Poliţa obligatorie PAD are un caracter de bază, oferind acoperire pentru cele 3 riscuri de catastrofă specifice tării noastre (cutremur, inundaţii, alunecări de teren) în limita a 20.000 de euro pentru locuinţele tip A, respectiv 10.000 euro pentru cele tip B.

Conform UNSAR, schimbările climatice produc fenomene meteo extrem de distructive. După o singură furtună, cea înregistrată în 2017 în vestul ţării, au fost deschise 6.000 de dosare de daună.

În cazul inundaţiilor efectele sunt puternic distructive, în ultimii ani zeci de mii de locuinţe fiind distruse de ape. În 2005-2006 inundaţiile au afectat 15.000 de locuinţe, iar în anul 2010 peste 4.400 de locuinţe.

În România gradul de cuprindere în asigurare a locuinţelor este unul extrem de scăzut, doar 19% dintre cele aproximativ 8,9 milioane de locuinţe din România au o poliţa obligatorie PAD, iar 16% au şi o asigurare facultativă, potrivit UNSAR.

Prin comparaţie, gradul de penetrare a asigurărilor de locuinţe din alte ţări din Europa Centrală şi de Est este mult mai mare, cu toate că acolo nu există un program obligatoriu de asigurare. Astfel, în Polonia, Cehia, Slovenia şi Slovacia gradul de penetrare al asigurărilor de locuinţe a ajuns la 50 %, iar în Ungaria la 70%.

Articolul precedentE mai simplu să pui restricții, decât să faci autostrăzi
Articolul următorLira turcească s-a prăbușit luni cu 11%. Pericol regional de contagiune

Comments are closed.