Chiar în pragul sărbătorilor de iarnă, compania ArcelorMittal a anunţat miercuri că şi-a încetat, temporar, producţia la uzina siderurgică din Hunedoara. Motivul invocat de companie este creșterea semnificativă a preţurilor la energia electrică şi la gazul natural. Anunțul ArcelorMittal vine la doar o zi după ce premierul Ludovic Orban a vorbit despre ajutoarele de stat care ar trebui acordate companiilor siderurgice și petrochimice, din cauza prețurilor mari. Însă, datele Eurostat contrazic ce susțin compania și Orban. Prețurile din România sunt sub media Uniunii Europene, potrivit Eurostat.

Compania ArcelorMittal a anunţat miercuri că şi-a încetat, temporar, producţia la uzina siderurgică din Hunedoara, care face parte din divizia ArcelorMittal Europe – Long Products, din cauza prețurilor prea mari la energie electrică și gazele naturale.

Producţia în fabrică a fost suspendată la data de 1 decembrie 2019. La Hunedoara se produceau profile, ţagle rotunde şi corniere. Fabrica are 640 de angajaţi şi 200 de contractori. De asemenea, angajaţilor li s-a cerut să îşi consume concediul anual rămas, compania acordând lucrătorilor „şomaj economic” pentru zilele rămase.

„Preţurile la energia electrică şi la gazul natural au crescut semnificativ pentru utilizatorii industriali din România în ultimii ani, preţurile româneşti fiind semnificativ mai mari decât în alte ţări europene cu operatori importanţi în producţia siderurgică, precum Franţa şi Germania. Întrucât producătorii de oţel europeni se luptă să concureze din cauza nivelurilor ridicate de oţel din import şi a cererii interne slabe, uzina din Hunedoara – care funcţionează cu un cuptor cu arc electric, cu energie reprezentând, aşadar, un cost major – nu mai este capabilă să concureze”, precizează compania într-un comunicat, relatează Agerpres.

În încheiere, compania mai transmite că speră în găsirea unei soluţii care să abordeze problema preţurilor ridicate ale energiei electrice şi gazului natural şi să permită uzinei din Hunedoara să aibă un viitor durabil.

Articolul precedentEficiența elasticelor de păr
Articolul următorMinistrul de Finanţe: Nu vom introduce taxe noi în 2020