Veste uriașă pentru cei aproximativ 5.000 de românii care au lucrat în Italia și ale căror dosare de pensie întârzie din cauza birocrației din sistem. În urma unei discuții cu omologul său român, ministrul Muncii din Italia a promis că va aloca 10 funcționari care se vor ocupa special de aceste probleme, astfel încât procesul să fie accelerat.

Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a avut la Luxemburg o întâlnire cu Marina Elvira Calderone, ministru al Muncii și Politicilor Sociale din Italia.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, în urma întâlnirii, ministrul Marina Elvira Calderone a dispus măsuri care vor contribui la rezolvarea mai rapidă a situației. Astfel, 10 funcționari de la nivel central din Ministerul italian al Muncii vor fi formați și se vor ocupa special de soluționarea cererilor transmise online de către cetățenii români prin sistemul RINA. În acest fel, angajații care lucrează la Institutul de Asigurări Sociale de la Terni (INPS) în Italia se vor putea ocupa cu prioritate de dosarele întârziate (circa 5.000 în acest moment).

„Îi mulțumesc doamnei ministru Marina Elvira Calderone pentru reacția imediată pe care a avut-o în urma bilateralei de la reuniunea EPSCO, pentru implicarea sa personală în soluționarea unei probleme care vizează toți lucrătorii români din Italia. Ne unim, astfel, forțele pentru ca românii să aibă acces mai rapid la un drept binemeritat. Buna cooperare dintre Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul Muncii și Politicilor Sociale din Italia va continua\””, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

În Italia sunt peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceștia în Peninsulă este de peste 600.000.

Articolul precedentEnel pleacă din România. Ce înseamnă pentru abonați preluarea de către o companie grecească?
Articolul următorBONUS CONSISTENT la pensie, în funcție de anii lucrați. Câți bani primesc vârstnicii care au lucrat peste 25 de ani?