Anularea contribuției pentru pensia privată este doar o eroare materială, ne asigură seful Comisiei de Prognoza

Președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Ion Ghizdeanu, indicat ca inițiatorul proiectului de lege care anula , de la 1 iulie, contribuția pentru Pilonul II de pensii administrate privat a declarat luni dimineață, la o zi distanță de la declanșarea scandalului, ca totul este o doar o eroare materială a unui functionar zapacit.

Ghizdeanu a declarat pentru HotNews că este adevărat că sunt în curs mai multe analize referitoare la Pilonul II de pensii, dar că în proiectul transmis a apărut o eroare materială. Astfel nu-i vorba de suspendarea plăților contribuțiilor ci doar de o perioadă în care să se poată opta pentru Pilonul II.

„Avem propuneri prin care să îmbunătățim mecanismul și discutăm, facem analize interne, sunt mai multe. Nu există suspendare. Acolo era un cuvânt, eroare materială, era vorba de opțiuni, de perioadă de opțiune cum să facă, ce perioadă, care să intre în calcul, să vedem. Dacă era proiectul finalizat, era și notă de fundamentare. E o eroare pe care ne-o asumăm că s-a trecut un proiect intern nefinalizat în notă”, a declarat Ghizdeanu, pentru HotNews.ro.

El a precizat că a demarat o anchetă internă pentru a vedea cine a transmis acea informație.

„La Comisia Națională de Strategie și Prognoză avem, printre altele, tot felul de proiecte să le facem, să vedem, să facem analize ex-post, ex-ante, propuneri legislative pentru program. Problema este o eroare pentru că astfel de analize interne nu erau la acel moment nici finalizate, nici discutate. Vreau să văd cine a trecut în acea transmitere de adresă și astfel de proiecte, că mai sunt două proiecte care erau în analiză și nu erau discutate”, a precizat oficialul CNSP.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat duminică seara faptul că varianta suspendării contribuțiilor la Pilonul II de pensii este „o soluție a Comisiei de Prognoză”, cu care nu este de acord și care „nu se va întâmpla”.

„​Este o soluție a Comisiei de Prognoză, nu s-a transpus într-o OUG. Nu suntem de acord cu ea. Nu se va întâmpla, pentru că trebuie să ajungă la noi”, a spus Vasilescu, la Antena 3.

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie – 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate, scrie Mediafax.

Potrivit documentului, contribuțiile CAS (respectiv contribuțiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuțiilor în perioada 1.07 – 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcționează automat 3,7% către Pilonul II.

Articolul precedentPremieră în relația client-bancă. Semnătura electronică va elimina drumurile și hârtiile
Articolul următorCriză de angajați. Statul oferă o treime din joburile neocupate

Comments are closed.