Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a sancţionat cu amenzi totale de 6,6 milioane de lei un număr de 11 companii energetice, pentru manipularea pieţei şi crearea unor dezechilibre în sistemul energetic care ar fi putut duce la sistarea livrării de electricitate, potrivit unui comunicat al reglementatorului, citat de agerpres.

Dintre aceştia, şapte furnizori de energie au primit amenzi de 3 milioane de lei pentru manipularea pieţei.

„O parte dintre respectivii participanţi la piaţa angro de energie electrică au fost implicaţi în tranzacţii de tip wash trade, respectiv în tranzacţii considerate ,,de spălare de tip A-B-A”, iar această formă de conduită în tranzacţionare, dovedită de ANRE cu înscrisuri, constituie ,,manipulare de piaţă”. Aceste tranzacţii, ce constau în schimbarea poziţiilor contractuale, sunt calificate ca manipulare de piaţă deoarece sunt de natură a oferi indicaţii false sau înşelătoare privind oferta, cererea sau preţul produsului tranzacţionat”, spun reprezentanţii ANRE.

Alţi patru operatori au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 3,6 milioane de lei.

„Aceştia nu şi-au respectat obligaţia de a publica în timp util informaţiile privilegiate datorate cererilor operative de retragere din exploatare a echipamentelor energetice, creând dezechilibru la nivelul funcţionării Sistemului Energetic Naţional, fiind afectate rezervele necesare funcţionării acestuia în condiţii de siguranţă, inducând riscul ca operatorul de transport şi sistem să nu poată asigura cantităţile de energie necesare furnizorilor de energie electrică pentru clienţii finali”, potrivit reglementatorului.

Unele investigaţii au fost efectuate la solicitarea Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER) şi au avut ca obiect verificarea modului în care participanţii la piaţa angro de energie respectă regulile conform cărora „Se interzice manipularea sau tentativa de manipulare a pieţei pe pieţele angro de energie”.

În luna mai 2018, în cadrul ANRE a fost înfiinţată o structură specializată în desfăşurarea de investigaţii pe pieţele angro de energie electrică şi gaze naturale, în vederea verificării respectării regulilor de piaţă, precum şi a identificării şi sancţionării comportamentelor care afectează integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie.

Până în prezent, ANRE a efectuat investigaţii la un număr de 33 producători şi furnizori de energie electrică şi gaze naturale, titulari de licenţă, care desfăşoară activităţi pe piaţa angro de energie.

Un număr de 17 investigaţii au fost finalizate, din care 14 au fost efectuate la participanţi pe piaţa angro de energie electrică iar 3 la participanţi pe piaţa angro de gaze naturale.

Alte 16 investigaţii sunt în curs de desfăşurare, la faza de analiză şi verificare a datelor, informaţiilor şi documentelor aferente fiecărei investigaţii, din care 12 pe piaţa angro de energie electrică, iar 4 pe piaţa angro de gaze naturale.

Începând cu data de 25 septembrie 2020, sancţiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel că participanţii la piaţa angro de energie care vor manipula sau vor încerca să manipuleze piaţa angro de energie vor putea fi sancţionaţi cu amendă în cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuală, fără a mai avea posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii.

„Facem menţiunea că sumele aferente sancţiunilor aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat. În vederea evitării acestor sancţiuni, ANRE recomandă participanţilor la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale să dea dovadă de un comportament adecvat, în conformitate cu reglementările naţionale şi europene în vigoare”, se mai arată în comunicat. 

 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentINS: Capacitatea de cazare a crescut față de 2019. Trei sferturi dintre hoteluri sunt de 3 și 4 stele
Articolul următorO treime din capacitatea turistică a României este concentrată în județele Constanța și Brașov

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau