ANI: Conflicte de interese la achiziții publice în valoare de 111 milioane de euro

Sistemul Prevent, operat de ANI, a analizat, în vederea prevenirii conflictului de interese, 16.256 de proceduri de achiziție publică.

Analiza a fost efectuată în perioada 20 iunie 2017 – 30 septembrie 2018, iar valoarea totală a procedurilor a însumat 72 miliarde lei (aproximativ 15,4 miliarde euro).

Procedura cu cea mai mare valoare analizată a fost de 2,8 miliarde lei (aproximativ 615 milioane euro), iar procedura cu cea mai scăzută valoare a fost de 46,95 lei (10 euro).

Totodată, sistemul a prevenit 68 de cazuri de conflicte de interese în achiziții publice, în valoare totală de 517,64 milioane lei (circa 111 milioane euro). În aceste cazuri, Agenția Națională de Integritate (ANI) a emis avertismente de integritate în vederea eliminării cauzelor care au dus la apariția posibilelor conflicte de interese.

Astfel, în 51 dintre cele 68 cazuri notificate de sistem, conducătorii autorităților contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese, în timp ce în două cazuri ANI a declanșat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese întrucât aceste cauze nu au fost eliminate, informează un comunicat al Agenției.

În alte 15 cazuri pentru care s-au emis avertismente de integritate, Agenția Națională de Integritate va proceda la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, în situațiile în care nu vor fi înlăturate cauzele conflictelor de interese.

Articolul respectiv prevede că „neluarea de măsuri ca urmare a primirii unui avertisment de integritate” declanşează din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese.

Totodată, în 38 de situații, ANI a notificat Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) pentru posibile nereguli în procedurile de achiziție publică, rezultate în urma activității de analiză.

Dintre cele 16.256 de proceduri analizate, 8,5% se referă la contracte finanțate din fonduri europene. Totodată, o treime dintre aceste proceduri conțin un număr total de 79.950 contracte subsecvente (loturi).

În analiza Prevent au fost luate în considerare date și informații cu privire la 2.208 de autorități contractante, 12.842 de operatori economici și 228.424 de persoane, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai ofertanților.

Sistemul Prevent a fost lansat la sfârșitul lunii iunie 2017 cu scopul de preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situaţiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor iniţiate prin sistemul electronic de achiziţii publice, astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri.

Articolul precedentCu voie de la BNR: ROBOR la 3 luni urcă la 3,32%
Articolul următorLeul se depreciază față de dolar, dar crește ușor față de euro

Comments are closed.