Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC), afiliat la Federaţia Publisind şi la Blocul Naţional Sindical, intră grevă japoneză începând de luni, 17 iulie, și până pe 21 iulie. Sindicaliștii protestează împotriva inechităţilor salariale şi a discriminării salariaţilor faţă de celelalte categorii de angajaţi din familia ocupaţională „Justiţie”.

„În raport cu importanţa activităţilor derulate de ONRC şi cu nivelul de complexitate a muncii prestate de salariaţi în actualul context economic şi financiar marcat de obligaţiile legate de implementarea PNRR, nivelul salarial actual se situează la cel mai scăzut nivel din categoria funcţiilor din familia ocupaţională „Justiţie”. SAONRC trage un semnal de alarmă asupra acestor chestiuni prin declanşarea grevei japoneze, cu menţiunea că dacă nu vom avea un dialog social cu reprezentanţii Guvernului, acţiunile vor escalada prin iniţierea conflictului colectiv de muncă şi implicit greva.

ADVERTISING

Prima acţiune de protest cu rol de avertisment se derulează în perioada 17-21 iulie 2023: membrii de sindicat din ONRC vor purta banderole negre în semn de protest şi îşi vor îndeplini atribuţiile de serviciu cu exces de zel, conform legii”, au anunţat reprezentanţii sindicali, într-un comunicat de presă.

Principale revendicări:

– eliminarea discriminărilor şi a inechităţilor salariale din familia ocupaţională „Justiţie”, ONRC fiind instituţia publică cu cel mai mic nivel de salarizare din justiţie;

– plata integrală a drepturilor salariale câştigate în instanţă şi a dobânzilor aferente în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

– ocuparea prin concurs a posturilor vacante şi eliminarea practicii de compensare a lipsei de resurse umane prin suprasolicitarea personalului existent;

– sindicaliştii solicită un dialog social real pe marginea noii legi a salarizării personalului bugetar anunţate de guvernanţi.

„Pentru susţinerea revendicărilor SAONRC, a fost transmisă o solicitare către Guvernul României, însă până la acest moment nu există angajamente sau perspective clare de soluţionare”, se mai arată în comunicatul citat. 

Articolul precedentE jale în Turcia. Taxele pentru benzină și motorină s-au dublat, tarifele la pompă au sărit în aer
Articolul următorRegimul taxelor de drum se modifică radical din 2026. În loc de rovinietă, apar 2 taxe diferite