ANCOM intervine între operator și primărie ca să protejeze consumatorul

Administrațiile locale aplică operatorilor de comunicații tarife care diferă mult de la o localitate la alta și uneori sunt chiar exagerate.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) lanseaza în consultare publică un proiect de decizie privind stabilirea tarifelor maximale pentru exercitarea de catre operatorii de comunicații a dreptului de acces pe, deasupra, în sau sub imobilele aflate în proprietatea publică a statului.

„Tarifele maxime propuse de ANCOM pentru instalarea de stâlpi, piloni, turnuri sau rețele subterane și aeriene de comunicații pe proprietatea publică au fost stabilite pe baza unui model de calcul si a unei metodologii detaliate”, a declarat Sorin Grindeanu, presedintele Autorității.

„ANCOM a constatat ca în acest moment practica autoritaților publice nu este unitară, în multe cazuri fiind percepute tarife exagerate. Atunci când stabilesc aceste tarife, autoritatile locale trebuie sa aiba în vedere în primul rând beneficiile pe care retelele de comunicatii le aduc pentru comunitate”, a mai spus Grindeanu.

Pâna în prezent, 1.307 de autoritați ale administrației publice (consilii locale și județene) au transmis ANCOM, conform prevederilor Legii Infrastructurii.

Analiza documentelor disponibile a aratat ca tarifele și modalitațile de tarifare sunt diferite de la o localitate la alta, diferențele fiind majore. De exemplu, tarifele anuale pentru amplasarea echipamentelor rețelelor de comunicații pe terenul intravilan proprietate publica sunt cuprinse între 3 lei/mp și 360 lei/mp, iar tariful lunar pentru un stâlp proprietate publica aflat pe raza comunelor variaza între de 5 lei si 100 lei.

ANCOM a stabilit aceste tarife conform obligațiilor ce îi revin și în condițiile prevazute de Legea nr. 159/2016privind regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice.

Tarifele de acces pe proprietați publice trebuie sa fie justificate și proporționale cu afectarea imobilului respectiv, urmând sa aiba în vedere și beneficiile tangibile și intangibile. Astfel, tarifele vor acoperi doar despagubirea pentru prejudiciile directe și certe cauzate de efectuarea lucrarilor și prin existența și funcționarea rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructura asociate. Tarifele sunt raportate la anumite elemente de rețea și de infrastructura fizica ce urmeaza a fi instalate pe, deasupra, în sau sub anumite imobile proprietate publica, ținând cont de valoarea folosinței bunurilor afectate, cu respectarea principiilor transparenței, obiectivitații și nediscriminarii.

Pentru stabilirea categoriilor de prejudicii directe și certe s-a luat în calcul un cumul de factori cum ar fi gradul de utilizare și uzură al imobilului, perioadele de timp necesare pentru efectuarea lucrarilor de instalare, întreținere, înlocuire ori mutare a rețelelor de comunicații electronice sau a elementelor de infrastructura fizica necesare susținerii acestora, perioadele de timp pentru care se solicita amplasarea, precum și caracteristicile fizice și funcționale ale echipamentelor.

Metodologia de calcul si nivelul tarifelor au fost stabilite de ANCOM cu sprijinul asocierii KPMG Advisory și KPMG Romania.

Lista tarifelor maxime care pot fi percepute conform proiectului ANCOM

Articolul precedentLeul s-a depreciat în tranzacțiile de vineri
Articolul următorÎnflorește contrabanda. Țigările costă 10 lei „la negru” și 16 lei pe piață

Comments are closed.