Jurnalista Anca Alexandrescu, care a făcut public contractul privatizării Petrom, aducând în atenția opiniei publice și a instituțiilor statului neregulile grave care au stat la baza acestei privatizări și pierderile uriașe suferite de statul român, declară că nu este surprinsă de decizia Comisiei Europene potrivit căreia grupul austriac OMV nu ar trebui să plateasca taxa de solidaritate de 1 miliard de euro în România.

„Nu ma surprinde decizia. Aceasta decizie reconfirma, in primul rand, slugarnicia institutiilor statului roman, si aici ma refer la ANAF. In seara asta am sa prezint pe larg acest subiect. O sa vorbim si o sa demonstrez furaciunea diseara (marti seara – n.r.)”, a afirmat moderatoarea emisiunii „Culisele Statului Paralel” de la Realitatea PLUS.

Mergând pe firul comunicării instituționale, jurnalista s-a întrebat, retoric: ” De ce ANAF trebuia să se adreseze celor de la Bruxelles? Se așteptau la un alt răspuns? (…)

De ce nu au făcut aceste verificări înainte să emită actul normativ? Autoritățile competente, Parchetul, DNA ar trebui să se sesizeze. In forma continuata, bugetul statului roman este pagubit”. 

Reacția jurnalistei vine în urma unei decizii bombă în scandalul care a aruncat România în aer. Potrivit unor surse Realitatea PLUS, se pare că OMV nu trebuie să plătească taxa de solidaritate țării noastre, acesta fiind răspunsul primit de ANAF de la Comisia Europeană. 

Șeful ANAF a anunţat recent că au fost începute verificări asupra modului în care este calculată cifra de afaceri și a precizat că nu are nicio legătură activitatea desfăşurată de OMV Petrom din România cu cea din Austria legată de această contribuţie de solidaritate. OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autorităţile fiscale din țara noastră, în urma anunţului companiei că nu va plăti taxa de solidaritate, după ce a motivat că veniturile din extracţia hidrocarburilor nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, condiţie prevăzută atât în regulamentul european, cât şi în legislaţia autohtonă. 

Articolul precedentRecord în Portul Constanța: Cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești
Articolul următorGuvernul alocă 3 miliarde de lei pentru familiile care vor să achiziționeze panouri fotovoltaice. Anunțul premierului Ciucă