Experții din România și Republica Moldova avertizează că darea în exploatare a gazoductului Ungheni-Chișinău riscă să întârzie. Una dintre temeri este legată de capacitatea companiei Transgaz de a finaliza lucrările pe teritoriul românesc.

În condițiile în care operatorul român este implicat în alte proiecte de interconectare, precum Bulgaria-România-Ungaria, sunt semne de întrebare dacă acesta va reuși să gestioneze mai multe proiecte în paralel, potrivit Radio Chișinău.

De asemenea, nu este sigur că furnizorii din România vor vrea să încheie contracte în Republica Moldova, având în vedere instabilitatea zonei

„Pe lângă monopolul rusesc care este evident atât la nivel de furnizor cât și de transportator, situația vulnerabilă a Republicii Moldova reiese și din imprevizibilitatea evidentă a Rusiei. Imprevizibilitatea furnizării de gaze a fost vizibilă în anul 2000, când din cauza unei datorii FR a decis sistarea livrări ide gaze. Iar al doilea moment a fost în condițiilor disputelor dintre Ucraina și Rusia” a opinat analistul Expert-Grup Chișinău, Denis Cenușă, citat de Radio Chișinău.

La începutul săptămâni a fost inaugurat șantierul de construcție a interconectorului de gaze pe direcția Ungheni-Chișinău. Lucrările ar putea să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019 și costă în jur de 93 de milioane de euro. România și Republica Moldova au lansat gazoductul Iași-Ungheni în 2014. Pentru a putea alimenta întreg teritoriul Republicii Moldova este necesară construirea unei extensii până la Chișinău.

Articolul precedentUna din marile bănci europene, cu afaceri în România, pregătește restructurări
Articolul următorConsumatorii casnici riscă să suporte integral taxa pe cifra de afaceri a companiilor din energie