În 2019, românii ar putea plăti rate mai mari către bănci, ca efect al introducerii aşa-numitei „taxe pe lăcomie”. Analişti consultaţi de Realitatea TV sunt de părere că, cel mai probabil, băncile nu vor renunța la cota de profit, așa că vor încerca să recupereze taxele suplimentare impuse de executiv prin scumpiri ale serviciilor, reducerea dobânzilor la economii şi chiar apariţia unuor noi comisioane.

„Nu cred că băncile pot funcţiona cu pierderi în recesiune şi cedand aproape întreg profitul statului pe durata expansiunii. Nu este fezabil! De aceea, mă aştept la masuri de protectie a profitului, pentru ca activitatea băncilor să rămână viabila economic, respectiv: scaderea creditarii (inclusiv a deficitului statului), diminuarea dobanzilor la depozite, cresterea costului de finantare. În aceste condiţii, statul roman se va finanta cu preponderenta pe pietele internationale, la costuri ridicate. La fiecare majorare cu 1% a dobânzilor, statul român pierde toti banii încasaţi din taxarea activelor sectorului bancar”, a declarat Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari.

.Un alt instrument pe care băncile îl au la îndemână pentru a transfera, măcar parţial, povara taxelor suplimentare la care sunt supuse de către guvern pe umerii contribuabilllilor este cel al comisioanelor.

Analistii sunt de părere că se vor majora comisioanele de retragere şi depunere, precum şi cele de închidere a unui cont sau de ramburasare anticipateă a unui credit.

Probleme vor avea și companiile pentru că împrumuturile vor fi mai scumpe. În lipsa finanţării, antreprenorii riscă să ajungă în blocaj financiar, ceea ce ar putea crea probleme la plata salariilor sau a furnizorilor.

„Paradoxal, cei mai afectati urmeaza sa fie cei pe care statul intentioneaza sa-i protejeze: populatia cu veniturile sub medie, majoritatea microintreprinderilor.” a prognosticat Iancu Guda.

 

Articolul precedentCum arată economia României după marea ,,revoluție fiscală” PSD-ALDE
Articolul următorAvertisment: Dezechilibrele economice se acutizează, o recesiune poate avea efecte grave