Un salariat român are nevoie de cel puţin 2552 de lei pe lună, pentru un trai decent, arată o analiză a Fundației Friedrich Ebert, Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții și Syndex România. 

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană era, în septembrie, de 2552 de lei şi doar 15% dintre contractele de muncă din România depășesc acest prag, potrivit datelor prezentate de doi parlamentari care propun majorarea salariului minim net la această sumă.

Situaţia se complică în cazul unei familii de referinţă, formată din doi adulţi salariaţi, de 35-45 de ani, şi doi copii în întreţinere, de 12-14 ani şi respectiv 8-10 ani. În această situaţie,  valoarea coşului este de 6762 de lei, ceea ce ar presupune că fiecare adult ar trebui să aibă un venit minim net de 3336 de lei, adică cu 30% mai mare decât în cazul unei singure persoane adulte.

De la 1 ianuarie 2019, salariul minim pe economie va crește de la 1900 de lei la 2.080 de lei brut, 1263 lei net,. De asemenea, persoanele cu facultate care au cel puțin 1 an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare vor avea salariu minim brut 2.350 lei, 1413 lei net.

Într-un amendament depus la propria inițiativă legislativă, deputatul independent Adrian Dohotaru şi senatoarea PSD Gabriela Creţu propun revenirea la calcularea coșului minim și fundamentarea salariului minim pe coș. Cei doi propun ca orizont de timp pentru atingerea acestui prag  un interval de 10 ani.

 

 

 

Articolul precedentCe îi motivează pe angajați la locul de muncă, mai mult decât banii
Articolul următorCum poți să îți schimbi frigiderul sau mașina de spălat prin programul „Rabla pentru electrocasnice”