Moneda euro va trece în 2021 pragul de 5 lei! Este prognoza făcută de mai mulți experți financiari care atrag atenția că deprecierea leului se va reflecta direct în creșterea prețurilor. Românii vor plăti mai mult pentru alimente, îmbrăcăminte, dar și pentru facturile la utilități, pentru chirii sau credite, potrivit Realitatea PLUS

Analiștii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 5,01 lei pentru un euro în următoarele 12 luni.

Deprecierea leului in raport cu euro va avea un impact asupra cheltuielilor, si asta pentru ca mare parte din aceste vor creste. Spre exemplu, un efect se va resimti asupra platii chiriilor in euro sau a creditelor. 

Și prețurile alimentelor vor crește, spun analiștii.

„Romania importa aproape 72% din ceea ce mancam si din ceea ce imbracam, precum si din echipamentele IT. Deci toate lucrurile astea importate din Europa vor fi mai scumpe”, a afirmat Mircea Cosea, profesor de economie.

Vom scoate bani în plus din buzunar și pentru plata facturilor.

„Si pentru serviciile de telefonie si, in general, de telecomunicatii si cele de energie – acolo unde preturile se mai calculeaza inca in echiavlent euro”, a aratat Dragoș Cabat, analist financiar.

La pachet cu efectele economice ale crizei Covid-19, deprecierea leului va scădea și mai mult puterea de cumpărare a românilor.

„Avem multi someri, avem oameni care nu mai au servici… Printr-o oarecare crestere a inflatiei, nu prea importanta, dar o crestere va avea loc, puterea de cumparare se va reduce si mai mult. Nu va fi deloc usor pentru populatie”, a mai spus Cosea.

Tot analiștii anticipează că impactul economic al pandemiei se va resimți puternic până în toamna anului viitor.  

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentPrimul test de livrare a gazelor naturale prin conducta BRUA va avea loc săptămâna viitoare
Articolul următorComisia Europeană a aprobat programul IMM Factor introdus de România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau