În România impozitarea progresivă nu a funcționat, iar impozitul unic a fost implementat pentru și păstrat pentru că e mult mai ușor de gestionat, la nivelul de organizare și dotare a sistemului fiscal, este de părere analistul economic Dragoș Cabat.

„În momentul acesta, din păcate, nu mai este impozitul unic, nici pe departe, pentru că s-au făcut atâtea modificări încât cei 16% nu mai sunt în realitate așa, dar (n.r. statul român) aplică această cotă pentru că era mai ușor, mult mai ușor de implementat din punct de vedere tehnic, atâta vreme cât nu ai digitalizare”,  a declarat analistul economic Dragoș Cabat la „Legile Puterii”.

„Se poate, dacă ajungi să fii bogat să faci un sistem mai echitabil social, care este cel cu impozitare progresivă. România a avut această experiență a impozitării progresive, care nu a funcționat și, dimpotrivă, se plăteau taxe mult mai mici, pentru că atunci când ai un sistem de impozitare progresivă, trebuie ca cei care câștigă bani foarte mulți să fie corecți și să își plătească taxele. Ori problema mare este că cei care au banii cei mai mulți au și posibilitatea să facă în așa fel încât să nu plătească taxele respective și în România acest pericol este mai mare decât în statele celelalte din Uniunea Europeană. Deci, România ca să se întoarcă la un sistem de impozitare progresiv ar trebui, în primul rând, să avem un nivel de corupție mult mai scăzut decât este în momentul de față. Până atunci, singurul mod de a mai strânge cumva taxe în țara asta este să avem acest sistem pe care îl avem acum”, a concluzionat Cabat.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentUzina de Automobile „Dacia” Mioveni şi-a întrerupt activitatea. Ce măsuri iau autoritățile
Articolul următorPreţurile petrolului au atins cele mai ridicate niveluri din ultimul an

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau