Statul român face primul pas concret pentru recuperarea prejudiciului în dosarul „Roșia Montană”, potrivit unor surse citate de Realitatea Plus. ANAF a pus sechestru pe participația de peste 80% din capital deținută de compania Gabriel Resources la societatea românească Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), pentru a recupera 10 milioane de dolari, suma stabilită de instanțele internaționale. 

ribunalul Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a obligat Gabriel Resources, pe 8 martie, să plătească statului român aproximativ 10 milioane de dolari în taxe și cheltuieli de judecată, în urma victoriei României.

Hotărârea este obligatorie pentru părți, iar ANAF a trimis o notificare de plată către Gabriel Resources, iar ulterior a instituit sechestru asigurător pe participația de 80,69% a acestora la RMGC, acțiunile neputând fi vândute sau transferate de către compania minieră, arată Profit.ro.

 În replică, Gabriel Resources a transmis că, în opinia sa, măsura instituirii sechestrului este prematură și prezintă nereguli procedurale, precizând că intenționează să o conteste.

Restul acțiunilor, în cotă de 19,31% din capital, sunt în posesia societății românești de stat Minvest Roșia Montană, controlată de Ministerul Economiei.

Marcel Ciolacu, despre avocaţii care au câştigat procesul Roşia Montană: „Sunt profesionişti de calibru mondial”

Dosarul Roșia Montană. Cine sunt investitorii care pierd după ce România a câștigat procesul: legăturile ascunse cu lideri politici

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu echipa de avocați care a câștigat procesul Roșia Montană

Articolul precedentRomânii, momiți de marile magazine să cumpere mai mult, ca să plătească mai puțin
Articolul următorMăsuri dure pentru românii care nu își justifică banii câștigați